Dostupni linkovi

NATO članstvo je mnogo šire pitanje od svakodnevne politike


O tome kakva su očekivanja od posjete članova Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga i kakva će biti njegova poruka zvaničnicima u Crnoj Gori za RSE komentariše savjetnik u Ministarstvu odbrane Crne Gore, slovenački univerzitetski profesor Damir Črnčec.

"Ja teško mogu govoriti o tome šta će gospodin Stoltenberg da kaže, treba sačekati. Ali ako se sjećate njegove posjete koja je bila prije ljeta, tu u Crnoj Gori, bio je veoma jasan u nekim stavovima. Taj stav i trend koji svi zajedno, koji smo tu u Crnoj Gori, vidimo jest da je to trend gdje Crna Gora finišira, foto finišira prema ispunjavanju svih uslova, uvjeta koji su bili dani na Samitu u Velsu.“

RSE: Da li je posjeta, u ovom trenutku, uoči odluke u decembru zapravo znak da je Crna Gora na korak od cilja da postane 29 članica NATO-a?

Črnec: Mislim da je to jedan veoma dobar znak, jedan veoma dobar indikator, ali na odluku o pozivu treba sačekati do ministrijala početkom decembra, gdje će da odluče ministri vanjskih poslova.

RSE: Prije par dana je Parlamentarna Skupština NATO izašla sa stavom da Crna Gora treba da dobije poziv, a gospodin Stoltenberg prokomentarisao da je dobro da je i Bijela kuća najavila podršku Crnoj Gori uz uslov da Crna Gora nastavi sa reformama. U kom pravcu, po vašem mišljenju, treba da ide taj nastavak reformi?

Črnec: Reformama nikad nema kraja. Ali što je bilo odrađeno na području bezbjednosti i odbrane ja bih rekao da je tu skoro sve odrađeno onako kako se očekivalo. Ali reformski proces kao takav treba da se nastavlja. Pitanja koja su na stolu, to su pitanja, najviše: vladavine prava i pitanje javne podrške.

RSE: Koliko aktuelni politički trenutak u Crnoj Gori, imamo proteste dijela opozicije u glavnom gradu i poziv upućen ostatku opozicije da se bojkotuje rad Parlamenta...Da li, zapravo, trenutna politička klima može da ostavi nekakav utisak na delegaciju Atlanskog saveza tokom boravka u Crnoj Gori?

Črnec: Ja ne mogu da komentiram dnevnopolitička događanja u Crnoj Gori, ali mogu da kažem da je pitanje članstva u NATO alijansi puno šire pitanje nego pitanje svakodnevne politike. Ja mislim da trendovi koje smo vidjeli u pravcu javne podrške i pitanje oko protesta u svakoj od država članica NATO-a je nešto uobičajno da ljudi protestiraju i to nije ništa, da bih ja rekao, niti je problematično, nego je to sasvim normalno. Ja mislim da takve stvari ne mogu nikako da utiču na tu odluku koja treba da bude prihvaćena u decembru.

RSE: Zašto je, po Vašem mišljenju, dobro za Crnu Goru da bude članica NATO-a?

Črnec: Pitanje bezbjednosti i stabilnosti Crne Gore puno je šire pitanje i kao što smo nedavno vidjeli na primjeru Kumanova u Makedoniji i ja sam uvek rekao i ponoviću još jednom to da ja mislim da je bila velika greška što u Bukureštu 2008. godine Makedonija nije dobila poziv za NATO. To bi bilo puno bolje za čitav region. I ja se stvarno nadam da će Crna Gora dobiti taj poziv da bude 29 članica NATO alijanse. I to će imati multiplikacijski utjecaj na čitav region. Kao što znate, u tom našem regionu ima država koje su samo u NATO-u i ima država sa jasnim intencijama prema Evropskoj uniji (EU). I neka napomenem da za mene pitanje NATO-a nije samo pitanje NATO-a nego je i pitanje NATO-a i EU. Znači, to su dvije strane iste kovanice i, kao što znate, i sva učlanjenja u Evropsku uniju poslije devedesetih godina bila su istim putem. Znači, najprije članstvo u NATO alijansi , a onda poslije toga i u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG