Dostupni linkovi

Minut ćutanja za žrtve Novosadske racije


Obeležavanje godišnjice Novosadske racije kod spomenika žrtvama u Novom Sadu
Obeležavanje godišnjice Novosadske racije kod spomenika žrtvama u Novom Sadu

Novi Sad je obeležio stradanje njegovih sugrađana u Novosadskoj raciji. Pre 74 godine više hiljada Jevreja, Srba i Roma je ubijeno u fašističkoj akciji mađarskih okupacionih snaga. Komemoracija održana je na Keju žrtava racije uz prisustvo velikog broja građana i zvaničnika.

Minutom ćutanja kod spomenika nastradalim građanima u Novosadskoj raciji 1942. godine, otvoren je komemorativni skup u Novom Sadu. Na 74. godišnjici tragedije koja je odnela više hiljada života, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da nikada ne smemo zaboraviti žrtve i zločin.

„Strašni januarski dani naučili su nas da jedino zajedno, složno i jedino u miru možemo biti brana svakom pokušaju zločina i zla. Naše dostojanstveno sećanje nije nikada i neće nikada priznati osvetu i netrpeljivost prema drugačijem. Ali nećemo nikada prestati da se sećamo“, rekao je gradonačelnik.

U ime Srpske pravoslavne crkve pomen je služio episkop jegarski Jeronim. On je podsetio prisutne da je jedina krivica žrtava bila činjenica da su pripadale drugoj naciji i veri.

„Danas se navršavaju 74 godine od tragedije koja je zadesila Novi Sad i Šajkašku, kada je Bačka bila okovana strašnim ledom i kada su mađarski Hortijevi fašisti pobili i bacili pod led nekoliko hiljada Srba, Jevreja i Cigana. Ne smemo to zaboraviti. Njihova krivica je bila to što su pripadali drugoj naciji i veri”, istakao je on.

Obred Jevrejske zajednice održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel. On je u svom govoru kroz metaforičku priču odao pomen žrtvama nacisitičkog režima za vreme Drugog svetskog rata.

„Čujem eho jevrejskih glasova iz Aušvica, Treblinke i Mathauzena. Spusti me gospode na zemlju da svedočim o svemu ovome, daj mi krila duhovna da natrkrilim zlo a ne da bežim od zla. Osnaži me da se suočim sa zlom i da ga iskorenim iz moje sredine“, rekao je vrhovni rabin.

Nakon verskih obreda delegacije Grada Novog Sada, Ambasade Izraela, Ambasade Mađarske i drugi položili su vence na spomenik „Porodica“.

Novosadska racija je jedna od najvećih tragedija u istoriji grada. U akciji je tada u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine stradalo nekoliko hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG