Dostupni linkovi

Jolie najavila pomoć raseljenima u BiH




Poznata holivudska glumica i ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie napustila je BiH u subotu u kasnim popodnevnim satima, a prethodno je u zgradi Predsjedništva BiH u odvojenim susretima razgovarala sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Kako je saopšteno iz UNHCR-a, nakon napuštanja Bosne i Hercegovine Angelina Jolie je izjavila da će boraviti u regionu ove jeseni radeći na novom filmu. Film je ljubavna priča koja se dešava u toku rata 1992.-1995. u Bosni i Hercegovini, fokusirajući se na par koji se susreće neposredno prije početka rata i posljedicama koje rat ima po njihovu vezu.

Iako se dešava u toku ratnih godina, rat nije tema filma. Film je ljubavna priča, a ne politička izjava. Glumačka ekipa će se sastojati isključivo od glumaca iz bivše Jugoslavije različitih nacionalnosti.

“Željela bih uključiti što veći broj domaćih učesnika i naučiti što je više moguće. Zbog osjetljivosti ovog istorijskog perioda, pojaviće se glasine i objaviti brojne neistine o tome šta je tema ovog filma. U ovom periodu želim biti otvorena i dostupna medijima kako bih pomogla u razjašnjenju nejasnoća koje se mogu pojaviti", kazala je Jolie.

Predsjedavajući Silajdžić sa ambasadoricom UNHCR-a razgovarao je o provedbi Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odnosno o povratku prognanika, a Jolie je iskazala poseban interes za unapređenje održivog povratka, saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić je rekao da je pitanje podrške povratničkoj populaciji jedan od prioritetnih zadataka njegovog djelovanja. Upoznao je ambasadoricu Jolie s trenutnim prioritetnim projektima na kojima radi, te joj predao kopiju tih projekata.

Angelina Jolie i Haris Silajdžić, Sarajevo, 21. avgust 2010
Predsjedavajući Silajdžić je iznio ideju da Sarajevo i Bosna i Hercegovina postanu edukacioni centar koji će privući hiljade studenata iz cijelog svijeta, a Angelina Jolie je iskazala spremnost da se pridruži u promociji ove ideje, i da putem zajedničkih prijatelja sa Silajdžićem radi na realizaciji tog projekta.

Silajdžić je pozvao Jolie da u oktobru ove godine prisustvuje Međunarodnoj konferenciji o unapređenju dijaloga među kulturama koja će biti održana u Sarajevu u organizaciji Kuvajtske fondacije Al Babtain, a pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U razgovoru sa članom Predsjedništva BiH Komšićem ambasadorica Jolie je govorila o aktivnostima koje namjerava provesti u BiH i tako pomoći raseljenima te ojačati ujedinjenje i obrazovanje.

Angelina Jolie i Željko Komšić, Sarajevo, 21. avgust 2010
Komšić je izrazio uvjerenje da će i kroz njene aktivnosti doći do realizacije konkretnih projekata.

Na kraju, u vrlo ugodnoj atmosferi, razgovarali su o budućem projektu američke glumice - snimanju filma koji će se dijelom realizirati i u BiH, saopšteno je iz pres-službe Predsjedništva BiH.

Holivudska glumica Angelina Jolie doputovala je u petak u Sarajevo umjesto na Brijune u Hrvatskoj, gdje je trebala biti specijalna gošća Rade Šerbedžije, ali je njen tim procijenio da nisu zadovoljeni sigurnosni uslovi.

Jolie je početkom aprila zajedno sa Bradom Pittom boravila u dvodnevnoj posjeti BiH kao UNHCR-ova ambsadorica dobre volje.

Ekskluzivni video snimci odlaska Angeline Jolie iz Sarajeva 21. avgusta 2010, snimio: Zvjezdan Živković


Angelina Jolie odlazi iz BiH, 21. avgust 2010
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
XS
SM
MD
LG