Kurspahić: Četvrt stoljeća neispunjenih sporazuma

Sesija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ilustrativna fotografija

Piše: Kemal Kurspahić

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Ovonedjeljna vijest o tome da je više od godinu dana nakon bosanskohercegovačkih izbora 9. oktobra 2018. najzad postignut dogovor o formiranju vlasti prije nego što su i provedene dvije ključne tačke ovog najnovijeg sporazuma, imenovanje novog mandatara Savjeta ministara i „dan nakon toga“ slanje u sjedište NATO-a u Brisel „Programa reformi u Bosni i Hercegovini“, izazvala je i krajnje oprečna tumačenja dogovorenog i sumnje da će i ovo postati najnoviji u dugom nizu postignutih pa neispunjenih sporazuma.

U vezi s ovim najnovijim – najdublje razlike u razumijevanju dogovorenog tiču se euroatlantskih perspektiva Bosne i Hercegovine, odnosno njenog približavanja članstvu u NATO-u.

Pročitajte i ovo: Dokument koji ide u NATO dovoljan da BiH nastavi integracije

Po jednom tumačenju, onih koji zagovaraju euroatlantske integracije, „Program reformi u Bosni i Hercegovini“ je samo drugo ime za godišnji nacionalni plan (ANP) kojim se aktivira Akcioni plan za članstvo u Zapadnom vojnom savezu (MAP).

Po drugom, onom iz vladajuće partije u Republici Srpskoj, koja je protivljenje članstvu u NATO-u postavila u središte svog nacionalnog projekta – odbijajući NATO i „zato što nas je bombardovao“ i zato što bi se pristupanjem Bosne i Hercegovine uspostavila „NATO granica“ između Bosne i Hercegovine i Srbije na Drini – „Program reformi u Bosni i Hercegovini nije isto što i godišnji nacionalni plan i njime se ne aktivira Akcioni plan.“

Ta razlika u tumačenju sporazuma, od toga da se njime aktivira proces približavanja NATO-u do toga da to nije isto što i obavezujući ANP, repriza je već mnogo puta viđenog u gotovo četvrt stoljeća dejtonskog mirovnog procesa. Puka je slučajnost da ovonedjeljni „sporazum“ dolazi na 24. godišnjicu postizanja Dejtonskog sporazuma (21. novembra 1995.) ali nemogućnost sporazumijevanja o bilo čemu od najvišeg državnog interesa u najvećoj mjeri odražava ustavna ograničenja samog sporazuma koji u apsolutizaciji vladavine „konstitutivnih naroda“ obespravljuje građane i pripadnike etničkih manjina u oba entiteta.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Prva reagovanja na ovonedjeljni sporazum repriza su već mnogo puta viđenog.

Srpski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva, koji je posljednjih godina imidž „čuvara Republike“ gradio i na odbijanju i pomisli o približavanju NATO-u – pa je i ovih dana u vezi s tim ponavljao standardni ruski stav na zasjedanjima Savjeta za implementaciju mira u Sarajevu i Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku kako „euroatlantska budućnost nije jedina alternativa za Bosnu i Hercegovinu“, potražio je zaštitu od kritike opozicije u Republici Srpskoj u izjavama odobravanja Rusije i Srbije: ruski ambasador u Bosni i Hercegovini je na televiziji Republike Srpske iznio uvjeravanja kako program reformi koji se šalje u Brisel nije ANP, a predsjednik Srbije javno je čestitao Dodiku na kompromisu kojim se deblokira vlast u Bosni i Hercegovini.

Ali, najveća podrška Miloradu Dodiku u pokazivanju javnosti u Republici Srpskoj kako nema čega da se boji u vezi s približavanjem NATO-u došla je od lidera vladajuće bošnjačke partije Bakira Izetbegovića („Ako Srbi neće u NATO, onda nećemo ni ići tamo“) koji je na taj način – nasuprot vlastitim izjavama kako „neće entitet diktirati državi“ – ozakonio entitetski veto na najvitalniji državni interes kao što je pristupanje NATO-u.

Pročitajte i ovo: Appathurai za RSE: NATO nije u potrazi za novim članicama

NATO tek treba da vidi „program reformi“ kako bi procijenio kako može doprinijeti jačanju odbrane Bosne i Hercegovine, ali to je za sada daleko iza napretka koji su na tom putu ostvarile, recimo, Sjeverna Makedonija i Albanija.

„Sporazum o formiranju vlasti“ osim na tom pitanju šta će to značiti za odnose s NATO-om provjeravaće se i u odnosu na ispunjavanje uslova za približavanje Evropskoj uniji.

Evropska komisija je, naime, prije pola godine objavila službeno mišljenje navodeći 14 prioritetnih obaveza koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na tom putu ali nijedna od njih do sada nije ispunjena. Već i samo jedna od njih – održavanje izbora po evropskim standardima – pokazuje koliko je to sa dejtonskom apsolutizacijom „konstitutivnih naroda“ balkanska verzija nemoguće misije.

Pročitajte i ovo: Sadiković: BiH je zarobljena država

Evropski i drugi međunarodni posrednici godinama su pokušavali da pomognu bosanskohercegovačkim partnerima u provođenju presude Evropskog suda u „slučaju Sejdić-Finci“, kako bi se omogućilo svim građanima da se kandiduju i budu birani u državne organe i na kraju su potisnuli u stranu taj prioritet u nemoći da pomire dejtonski ustav s evropskim vrijednostima. Drastičan primjer nepomirljivosti nacionalne isključivosti s demokratskim principima je grad Mostar u kojem već 11 godina nisu održani izbori.

Nagovještaji iz vladajućih bošnjačkih i hrvatskih partija, SDA i HDZ, kako će uskoro biti postignut sporazum o izmjenama izbornog zakonodavstva biće testirani na još jednom kritičnom pitanju: kako osigurati „legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda“, a da se ne šire i ne produbljuju etničke i teritorijalne podjele? Iskustvo upućuje na skromnija očekivanja.