Suroi: Decenija političkog razdora na Kosovu

Veton Suroi: Država je pod kontrolom politike

Autor: Fatmir Bujupi (Priredila: Amra Zejneli)

Kosovski publicista Veton Suroi ocenjuje da se pitanje liberalizacije viza za Kosovo pretvorilo u merilo za napredak vlasti na Kosovu koje, pak, ne napreduju, te ne veruje da će se ovo pitanje brzo rešiti.

Suroi je u intervjuu za Kosovski servis RSE izjavio da je pre potpisivanja Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom (čija je ratifikacija jedan od poslednjih uslova EU za ukidanje viznog režima Kosovu) ​trebalo da postići konsenzus u društvu.

"Među albanskim političkim partijama nema konsenzusa od proglašenja nezavisnosti pa do danas. U međuvremenu, svaki rezultat koji smo postigli još od Rambujea pa do proglašenja nezavisnosti bio je proizvod konsenzusa između albanskih političkih partija. U trenutku kada jedan političar tvrdi da ima monopol i ima mogućnost da donosi odluke u ime svih, onda to kontaminira političku scenu i, naravno, rezultati su takvi kakvi jesu", ocenjuje Veton Suroi.

"Sporazum o demarkaciji se osporava više od dve godine iz prostog razloga – ne zbog ovog ili onog rezultata, već zbog toga što su albanske političke partije trebale prethodno da se dogovore o tome, a to se nije desilo", ističe publicista.

Poslednjih deset godina nema političkog konsenzusa ne samo o ovom, nego ni o jednom drugom pitanju, podseća Suroi.

Trenutna vlada sa veoma malom većinom neće imati snage da deluje, navodi Suroi, koji ocenjuje da je Kosovska država u velikoj meri uzurpirana i pod kontrolom politike.

Suroi smatra da je po pitanju formiranja Vojske potreban je konsenzus i sa manjinskim zajednicama. Zajednica opština sa srpskom većinom, koju je potpisao tadašnji premijer Hašim Tači, tvrdi Suroi, na štetu je ustavnog poretka Kosova.

Komentarišući pozive kosovskih zvaničnika da se deo međunarodnih misija povuče sa Kosova uz obrazloženje da su kosovske vlasti spremne rukovoditi institucijama, Suroi ističe da Kosovo to treba da dokaže, a ne da insistira na odlasku stranih misija.

"Ove političke elite u velikoj meri su povezane sa organizovanim kriminalnom i prema tome postoji ova paraliza. Kosovo se ne rukovodi demokratijom. Kosovo je zarobljena država u kojoj kriminal i politika odlično sarađuju", ukazuje on.

Veton Suroi takođe ističe da su snage NATO-a glavna misija na Kosovu koja garantuje bezbednost i integritet, te je, kako zaključuje, potrebno da se dobro razmisli pre nego što se zatraži povlačenje međunarodnih misija.