BiH 12 godina nije provela presudu 'Sejdić i Finci'

Jakob Finci i Dervo Sejdić tokom intrvjua za Radio Slobodna Evropa 21. decembar 2019.

Vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) već 12 godinu nisu provele presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Na to je, na godišnjicu donođenja presude 22. decembra, podsjetio Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra Kali Sara i jedan od apelanata. rekao je da je istovremeno i "ponosan i tužan" i prisjetio se da je na čitanju presude u Strasbourgu bio sam.

"Bio sam i ostao ponosan na to što sam uspio da pred ovim sudom sjedim i slušam presudu kojom je dokazano da su Ustav i Izborni zakon Bosne i Hercegovine diskriminatorni.

Danas sam veoma ponosan i u isto vrijeme tužan, jer ova diskriminacija nije eliminirana, kad će biti nisam siguran, ali siguran sam da će moja Bosna i Hercegovina biti država njenih ravnopravnih građana kad-tad", saopćio je Sejdić.

Dodao je, kako se "iskreno nada, da će moja Bosna i Hercegovina iznjedriti neke nove i napredne ljude koji će biti okrenuti suživotu i zajedništvu, socijalnoj i političkoj ravnopravnosti građana bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku, vjersku ili političku pripadnost, boju kože i dio BiH u kojem žive".

Vaš browser nepodržava HTML5

Finci i Sejdić: Presuda se odnosi na 400.000 Bosanaca i Hercegovaca

"Doći će vrijeme kad će se čovjek vrednovati po znanju i sposobnostima, a ne po političkim ili stranačkim podobnostima", navodi Dervo Sejdić.

Evropski sud za ljudska prava je proglasio dijelove Ustava BiH diskriminatornim, najprije 22. decembra 2009. u predmetu “Sejdić-Finci”, te kasnije u presudama u predmetima “Pilav”, “Zornić”, “Šlaku” i “Pudarić”.

BiH su naložene izmjene Ustava BiH, pošto se prema postojećem, na te funkcije mogu kandidirati i biti izabrani samo pripadnici konstitutivnih naroda - Bošnjak i Hrvat iz entiteta Federacija BiH” i Srbin iz entiteta Republika Srpska.

Pročitajte i ovo: Zornić: Vrijeđa što me Ustav svrstava u 'ostale'

Ustav je sastavni dio Daytonskoga mirovnog sporazuma iz 1995. čijim potpisivanjem je završen rat koji je počeo 1992.

Jevreji, Romi i drugi “nekonstitutivni narodi” u BiH, kao i oni građani koji se ne žele nacionalno izjasniti, od potpisivanja Daytonskoga mirovnog sporazuma i završetka rata 1995. čekaju mogućnost kandidiranja i biranja za članove Predsjedništva BiH, te delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u kojem u tri kluba sjedi po pet Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Ni Bošnjaci i Hrvati iz entiteta Republika Srpska, kao ni Srbi iz entiteta Federacija BiH ne mogu se kandidirati ili delegirati na te pozicije.

Pročitajte i ovo: Ko su 'autentični' Srbi, 'legitimni' Hrvati i 'pravi' Bošnjaci?

Presudu može provesti Parlamentarna skupština BiH gdje je za izmjene Ustava BiH potrebna dvotrećinska većina koja bi podržala neki od prijedloga, a koje dosad nije bilo, tako da nijedna od ovih presuda nije implementirana.

Stranke s bošnjačkim i građanskim predznakom iz entiteta Federacije BiH predložile su da se iz Ustava BiH i Izbornog zakona BiH brišu nacionalne odrednice članova Predsjedništva BiH.

Stranke iz entiteta Republike Srpske nemaju problem s tim prijedlogom, budući da su male šanse da član državnog Predsjedništva izabran iz ovog entiteta kao jedne izborne jedinice ne bi bio Srbin.

Stranke s hrvatskim predznakom u Federaciji BiH traže rješenje kojim bi se jamčilo da će jedan od izabranih članova Predsjedništva BiH biti izabran glasovima Hrvata.

Pročitajte i ovo: Zidovi i uslovi pred američkim izaslanikom za izbore u BiH

Dodatno, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona kojima se kriminalizira negiranje genocida, stranke iz Republike Srpske ne sudjeluju u radu institucija na nivou države, uključujući Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Pročitajte i ovo: Palmer i Eichhorst: Nametnuto rješenje za BiH ne bi bilo održivo