Dostupni linkovi

Palmer i Eichhorst: Nametnuto rješenje za BiH ne bi bilo održivo


Angelina Eichhorst i Matthew Palmer, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 29. oktobar 2021.
Angelina Eichhorst i Matthew Palmer, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 29. oktobar 2021.

Pokušavamo pronaći način kako objediniti ideje, prijedloge različitih političkih stranaka, eksperata i građana, sve sugestije staviti na stol i stvoriti jedan okvir oko kojeg bismo u budućnosti mogli započeti pregovore o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine, kazala je Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) 29. oktobra u Sarajevu.

Ona je kazala kako su prethodnih nekoliko dana vođene intenzivne diskusije, a da su ona i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Matthewom Palmerom došli s ciljem iznalaženja načina kako izaći iz političke krize.

“Istovremeno se bavimo kompleksnim pitanjem koje se tiče izmjena izbornog zakonodavstva Svjesni smo problema. Imamo jasne smjernice iz naše centrale. Vidjeli ste zajedničku izjavu sekretara Josepha Borrela i Anthonyja Blinkena. Sastali smo se s brojnim liderima, ekspertima, građanima, apelantima koji su dobili presude u predmetima pred Evropskim sudom za ljudska prava. Pokušavamo pronaći načine kako objediniti neke ideje, prijedloge, sugestije, staviti na stol jedan okvir oko kojeg bismo u budućnosti mogli započeti pregovore”, kazala je Eichhorst.

Dodala je da je s njima i predstavnik Venecijanske komisije te napomenula da se razgovori nastavljaju i nakon ove konferencije za medije. Nije željela govoriti o okvirima i detaljima o modelima koji su na stolu “jer želimo ostaviti prostora da lideri u BiH zajednički rade na njima i dođu do zajedničkog rješenja”.

“Ne krećemo od nule, imamo i dosta sudskih presuda. Ovo nije ništa novo, ali dajte da ostavimo prostor liderima da zajednički rade”, dodala je Eichhorst.

“Suština je u konačnici jačati institucija na razini države i Federacije BiH”, kazala je Eichhorst. Naknadno je dodala da se to odnosi i na Republiku Srpsku i sve institucije.

“Nema više vremena za retoriku podjela. Došao je trenutak za jedan konstruktivan put naprijed koji će dovesti do deeskalacije situacije. Ovo se neće završiti večeras. Nastavak slijedi. Ohrabreni smo do sad urađenim”, kazala je Eichhorst.

Na pitanje o eventualnim sankcijama Evropske unije prema pojedincima u BiH, ona je kazala da “radimo na procesu gdje bi se mirnim sredstvima došlo do rješenja, kroz dijalog o pregovore”.

“Krajnji je trenutak da svi izabrani dužnosnici sjednu za stol i prevaziđu razlike”, naglasila je Eichhorst.

Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, na početku je naglasio da SAD čvrsto podržava integritet i teritorijalnu cjelovitost BiH.

“Sa zabrinutošću gledamo sve što se dešava i činimo sve da situacija deeskalira. I dalje smo posvećeni pružanju podršci BiH na njenom putu prema EU. Ima puno posla koji treba uraditi. Ovdje smo da pomognemo BiH da riješi ključne presude Evropskog suda za ljudska prava i obaveze koje BiH ima prema aquisu (EU zakonodavstvu)”, kazao je Palmer.

Naglasio je da “treba naći ravnotežu interesa različitih aktera. Mislimo da je moguće ići dalje i rješavati presude suda u Strasbourgu prema mantri 'jedna zemlja, dva entiteta i tri naroda.

Angelina i ja smo tu kao prijatelji i partneri. Nismo angažirani u pregovorima, mi pomažemo razgovore. Mi smo tu da omogućimo da se akteri u BiH sami angažiraju”, kazao je Palmer.

I Palmer je ponovio da “ima još puno posla i da ovo nije kraj” te da BiH može računati na SAD i EU u ovom procesu”. Palmer je kazao da SAD i EU nisu došli s konkretnim modelom.

“Ne mogu govoriti uime stranaka. Što se tiče našeg stajališta, za izvršavanja presude iz Strasbourga potrebno je promijeniti Ustav BiH. To neće biti lako. Nastavit ćemo raditi sa strankama da idemo dalje prema nečemu što može podržati veći broj aktera. Neophodna je dvotrećinska podrška (u Parlamentu BiH)”, kazao je Palmer.

Pojasnio je da bilo koji model mora proći politički proces te da se mora moći usvojiti kroz neophodne demokratske institucije i biti dosljedan s evropskim zakonodavstvom i unaprijediti evropski put BiH”.

“To mora biti nešto što je 'u vlasništvu lidera u BiH, ne nešto nametnuto izvana. Nametnuto rješenje ne bi bilo održivo. Lideri u BiH moraju identificirati kompromise. Mi smo tu kao partneri, ali to jenjihov proces”, naglasio je Palmer.

Kazao je i da SAD duboko cijeni partnerstvo s BiH te da je SAD, kao i EU, posvećen pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu BiH i integraciji ove zemlje u Evropsku uniju.

“Ovo nije kratkoročno, ovo traje kroz sve američke administracije. Uložili smo značajna sredstva i nastavit ćemo raditi s političarima, građanima, svim akterima da BiH napreduje na putu prema EU”, zaključio je Palmer.

XS
SM
MD
LG