'Great Freedom' Sebastiana Meisea najbolje igrano ostvarenje 27. Sarajevo Film Festivala

Sebastian Meise (drugi zdesna) drži nagradu Srce Sarajeva (19. august 2021.)

Dodjelom zvaničnih nagrada Srce Sarajeva u nekoliko kategorija u četvrtak (19. august) završen je takmičarski dio ovogodišnjeg 27. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Najbolji igrani film 27. SFF-a je "Great Freedom" Sebastiana Meisea.

Na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju je vodila dramaturginja Ines Mrenica, Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/icu dodijeljeno je Milici Tomović za film "Celts".

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich za ulogu u filmu "Great Freedom".

Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobio je ansambl glumica iz filma "Brdo na kojem riču lavice", a koji čine: Flaka Latifi, Era Balaj, Urate Shabani.

Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa - dokumentarni film dobili su filmovi "The Same Dream" reditelja Vlada Petrija, kao i film "Looking for Horses" Stefana Pavlovića.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film osvojio je "Landscapes of Resistance" Marte Popivode.

Nagrada Human Rights u okviru dokumentarnog programa otišla je u ruke Ahmeta Necdeta Cupura za djelo "Les Enfants Terribles".

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je film "Summer Planning", djelo Alexandrua Mironescua.

Posebno priznanje žirija u kategoriji kratkog filma dodijeljeno je djelu "Displaced" Samira Karahode.

Najboljim kratkometražnim filmom proglašen je "Everything ahead" Mate Ugrina.

Nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti otišla je u ruke Norike Sefe za "Looking for Venera".

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 27. SFF-a takmičilo se 47 filmova.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova je zabilježilo svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

U sedam festivalskih dana publici je ponuđeno više od 250 filmova iz gotovo 60 zemalja.

Pandemija koja je bila uzrok da prošlogodišnji 26. SFF bude održan u online formi, ovoga puta nije spriječila održavanje najveće regionalne filmske smotre.

Ovogodišnji SFF, koji je otvoren 13. augusta premijerom filma "Dest u pola" o dvojici ćevabdžija u pandemiji, bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića, zvanično će biti zatvoren u petak (20. august) projekcijom filma "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića.

Možda vas zanima Damir Šagolj: Od ratne fotografije i Pulitzera do filma

Film "Toma" je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.