Bivši policajac Chauvin proglašen krivim za ubistvo Floyda

FOTOGALERIJA: Slavlje na ulicama Minneapolisa nakon što je Chauvin proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca Floyda

Bivši policajac iz Minneapolisa koji je snimljen kako koljenom kleči na vratu Georgea Floyda, što je izazvalo proteste protiv rasizma u SAD-u i svijetu, proglašen je krivim 20. aprila po sve tri tačke za koje ga tereti optužnica - za ubistvo drugog i trećeg stepena, te za ubistvo iz nehata.

Derek Chauvin (45) bio je optužen za ubistvo Afroamerikanca nakon što je duže od devet minuta klečao na vratu Floyda tokom privođenja u maju 2020. godine.

On će ostati u pritvoru dok mu ne bude izrečena presuda po osnovu koje bi mogao provesti decenije u zatvoru.

Derek Chauvin tokom proglašavanja krivice za ubistvo, Minneapolis (20. april)

Dvanaest porotnika razmatralo je iskaze 45 svjedoka, uključujući prolaznike, policajce i stručnjake, uz višesatne videodokaze.

Porotnici su odluku donijeli nakon desetak sati vijećanja tokom dva dana.

Šta se dogodilo Floydu?

Četrdesetšestogodišnjak je kupovao cigarete u trgovini u Južnom Minneapolisu uveče 25. maja 2020.

Prodavač u trgovini vjerovao je da je koristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara i nazvao policiju nakon što je Floyd odbio vratiti cigarete.

Kada je policija stigla, naredili su Floydu da izađe iz parkiranog automobila i stavili mu lisice. Borba je uslijedila kada su policajci pokušali strpati Floyda u njihov automobil. Oborili su ga na tlo i držali pod svojom težinom.

Chauvin je više od devet minuta koljeno držao na Floydovom potiljku, dok su osumnjičeni i nekoliko slučajnih posmatrača zapomagali za njegov život.

Dok su ga držali takvog na tlu, Floyd je više od 20 puta rekao da ne može disati, moleći se za majku i govoreći "molim vas, molim vas, molim vas".

Kad je stigla hitna pomoć, George Floyd je bio nepomičan. Proglašen je mrtvim otprilike sat vremena kasnije.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Danas ponovo možemo disati': Nakon presude za ubistvo Georga Floyda

Izvor: AP, BBC