Dostupni linkovi

Biden se 'moli za ispravnu presudu' na suđenju Chauvinu


Joe Biden u Ovalnom uredu Bijele kuće, Washington (20. april)
Joe Biden u Ovalnom uredu Bijele kuće, Washington (20. april)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se moli za "ispravnu presudu" na suđenju Dereku Chauvinu, bivšem policajcu u Minneapolisu optuženom za ubistvo Georgea Floyda 2020. godine.

Biden, koji je 19. aprila razgovarao s Floydovom porodicom, rekao je da vjeruje da je slučaj "nadmoćan".

Njegovi komentari stigli su dok se porota sastaje drugi dan kako bi razmotrila presudu.

Chauvin (45) snimljen je kako koljenom stišće Floydov vrat više od devet minuta tokom njegovog hapšenja u maju 2020. godine.

Sudi mu se zbog optužbi koje uključuju i drugostepeno ubistvo za koje se izjasnio da nije kriv.

Snimke bijelog policajca Chauvina s koljenom na vratu Afroamerikanca Floyda izazvale su globalne proteste protiv rasizma. Gradovi širom SAD-a spremaju se za nove proteste bez obzira na ishod presude.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je Biden razgovarao s porodicom Floyda u19. aprila kako bi se "prijavio kod njih i podijelio riječi da je porodica bila u njegovim molitvama".

"Porota je izolovana ... on sigurno ne želi uticati [na suđenje]", dodala je.

Biden je detaljnije razgovarao o sudskom procesu u Bijeloj kući 20. aprila. "Mogu samo zamisliti pritisak i tjeskobu koji osjećaju", rekao je o porodici.

"Čekao sam da porota bude izolovana, pa sam ih nazvao", rekao je. "Oni pozivaju na mir... bez obzira na to koja je presuda."

"Molim se da presuda bude ispravna", dodao je Biden. "Mislim da su [dokazi] nadmoćni."

Ranije 20. aprila, mlađi Floydov brat potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom Bidenom.

"[Gospodin Biden] zna kako je izgubiti člana porodice i zna proces kroz šta prolazimo", rekao je Philonise Floyd za NBC News. "Samo nam je davao do znanja da se moli za nas."

Joe Biden izgubio je prvu suprugu Neiliu i kćerkicu Naomi u saobraćajnoj nesreći 1972. godine. Njegov sin Beau umro je od raka mozga u 46. godini.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG