Ruski i kineski bombarderi u zajedničkoj patroli iznad Pacifika

Ruski strateški bombarder Tu-95 poleće tokom rusko-kineskih vojnih vežbi da patrolira azijsko-pacifičkim regionom u maju 2022.

Ruski i kineski strateški bombarderi u sredu su leteli zajedničkom patrolom iznad zapadnog Pacifika u demonstraciji sve bližih odbrambenih veza između dve zemlje. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su bombarderi Tu-95 ruskog vazduhoplovstva i kineski bombarderi H-6K preleteli Japansko i Istočnokinesko more tokom osmočasovne misije, prenosi AP.

U okviru vežbi, ruski bombarderi su prvi put sleteli u Kinu, a kineski bombarderi odleteli u vazdušnu bazu u Rusiji, navodi se u saopštenju ministarstva. Napominje se da zajedničke patrole nisu bile usmerene ni na jednu drugu zemlju.

Pročitajte i ovo: Jačanje veza Kine i Rusije šteti međunarodnom miru, upozorava Tajpej

Vežba je usledila nakon niza zajedničkih vežbi koje imaju za cilj da prikažu rastuću vojnu saradnju između Moskve i Pekinga dok se obe zemlje suočavaju sa tenzijama sa Sjedinjenim Državama.

Peking je u septembru poslao više od 2.000 vojnika zajedno sa više od 300 vojnih vozila, 21 borbenim avionom i tri ratna broda da učestvuju u zajedničkoj vežbi sa Rusijom.

Manevri su označili prvi put da je Kina poslala snage iz tri roda svoje vojske da učestvuju u jednoj ruskoj vežbi, u onome što je opisano kao pokazivanje širine i dubine kinesko-ruske vojne saradnje i međusobnog poverenja.

Pročitajte i ovo: Ruski i kineski nuklearni bombarderi za ispraćaj Bidena iz Azije

Odbrambena saradnja između Moskve i Pekinga je ojačala otkako je ruski predsednik Vladimir Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Kina je naglašeno odbila da kritikuje postupke Rusije, okrivljujući SAD i NATO za provociranje Moskve, i osudila je kaznene sankcije uvedene Moskvi. Rusija je, zauzvrat, snažno podržala Kinu usred tenzija sa SAD koje su usledile posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.