Dostupni linkovi

Jačanje veza Kine i Rusije šteti međunarodnom miru, upozorava Tajpej


Putin i Si su se sastali na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu u vreme veoma napetih odnosa sa SAD.
Putin i Si su se sastali na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu u vreme veoma napetih odnosa sa SAD.

Jačanje veza Kine i Rusije šteti "međunarodnom miru", saopštile su vlasti na Tajvanu.

Tajvan "oštro osuđuje Rusiju zbog praćenja autoritarne i ekspanzionističke vlade Komunističke partije Kine u njenim lažnim izjavama na međunarodnim sastancima koji podrivaju suverenitet naše zemlje", navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva spoljnih poslova.

Moskva "one koji održavaju mir i status kvo označava kao provokatore, što u velikoj meri pokazuje štetu koju savez između kineskog i ruskog autoritarnog režima nanosi međunarodnom miru, stabilnosti, demokratiji i slobodi", dodaje se u saopštenju.

Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, izrazili su međusobnu podršku i želju da jačaju bilateralne veze povodom krize u odnosima sa Zapadom.

Si i Putin su se sastali na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu u vreme veoma napetih odnosa sa SAD.

Na njihovom prvom susretu licem u lice od početka rata u Ukrajini, Si je Putina nazvao svojim "starim prijateljem" nakon što je ruski predsednik rekao da pokušaji Sjedinjenih Država da stvore unipolarni svet neće uspeti.

"Veoma cenimo uravnoteženu poziciju naših kineskih prijatelja kada je reč o ukrajinskoj krizi", rekao je Putin Siju.

Prve Putinove izjave o kineskoj zabrinutosti zbog rata dolaze samo nekoliko dana nakon munjevitog poraza njegovih snaga u severoistočnoj Ukrajini.

Kina se uzdržala da osudi operaciju Rusije protiv Ukrajine ili da je nazove "invazijom" u skladu sa linijom Kremlja, koji rat opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Poslednji put kada su se Si i Putin sastali lično, samo nekoliko nedelja pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, oni su proglasili partnerstvo bez granica i dogovorili se da će više sarađivati protiv Zapada.

Ipak, Peking je uznemiren uticajem rata u Ukrajini na globalnu ekonomiju i pazio je da ne pruži materijalnu podršku Rusiji koja bi mogla da izazove sankcije Zapada kineskoj ekonomiji.


Partnerstvo Si-Putin se smatra jednim od najznačajnijih u geopolitičkom razvoju nakon spektakularnog uspona Kine u poslednjih 40 godina.

Iako su Rusija i Kina u prošlosti bile rivali i vodile ratove, Putin i Si dele pogled na svet koji Zapad vidi kao dekadentan i u opadanju, baš kao što Kina osporava prevlast Sjedinjenih Država.

Si je rekao da će Kina sarađivati sa Rusijom.

"Suočavajući se sa promenama u svetu, Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi odigrala vodeću ulogu u demonstriranju odgovornosti velikih sila, i da unese stabilnost i pozitivnu energiju u svet koji je u previranju," rekao je Si Putinu.

Putin je eksplicitno podržao Kinu oko Tajvana.

Kina je održala vojne vežbe blokirajući Tajvan nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila ostrvo prošlog meseca. Tajvanska vlada snažno odbacuje pretenzije Kine na suverenitet.

"Nameravamo da se čvrsto držimo principa 'Jedne Kine'", rekao je Putin.

"Osuđujemo provokacije Sjedinjenih Država i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu," dodao je.

XS
SM
MD
LG