Republikanci spremni da nominuju Romnija

Svečano otvaranje republikanske konvencije 27. avgusta 2012.

Milena Đurđić (Glas Amerike)

Republikanska nacionalna konvencija će, nakon dana odlaganja zbog tropske oluje Ajzek, u utorak početi sa planiranim programom, zvaničnom nominacijom Mita Romnija za predsjedničkog kandidata, te glavnim govorima njegove supruge En i guvernera Nju Džerzija Krisa Kristija.

Romni bi danas trebalo da doputuje u Tampu, gdje su se republikanci juče na kratko okupili, simbolično otvorili konvenciju, a zatim proglasili pauzu u radu.

Predsjedavajući Republikanskog nacionalnog komiteta, Rajnc Pribas, takođe je otkrio takozvani “dužnički sat” koji će pratiti državni dug naredna tri dana.

Ekonomska situacija je međutim u sjenci sve snažnije oluje koja se približava obali Meksičkog zaliva i Nju Orleansu, i to na sedmu godišnjicu razornog uragana Katrina.

Predsjednik Barak Obama već proglasio vanredno stanje u Luizijani, što će omogućiti toj saveznoj državi da koristi federalna sredstva za saniranje eventualne štete.

Republikanski zvaničnici i organizatori skupa na Floridi sve više su zabrinuti u pogledu reakcije javnosti na slavljeničku atmosferu na konvenciji, u poređenju sa kadrovima eventualne štete u Luizijani i Misisipiju.

Bivši predsjednik Džordž Buš je 2005. oštro kritikovan zbog zakašnjelih i neadvekatnih mjera koje je njegova administracija preduzela nakon Katrine i mnogi republikanci ovdje ne žele da podsjećaju Amerikance
na taj period.

Romnije savjetnik Ras Šrifer poručio je da stranka ipak namjerava da naredna tri dana nastavi sa planiranim aktivnostima, ali i naglasio da će pažljivo pratiti situaciju u vezi sa olujom i da se ne isključuje mogućnost novih izmjena u programu.

Uprkos nevremenu, među delegatima u areni “Tampa bej tajms forum” vlada entuzijazam i optimizam da bi njihov kandidat mogao da porazi aktuelnog predsjednika na izborima u novembru. Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Romni i Obama su gotovo izjednačeni.

I ovogodišnju konvenciju prate protesti u kojima između ostalog učestvuju pristalice pokreta “Okupiraj”.

U Tampi se međutim okupilo tek nekoliko stotina demonstranata, koje snage bezbjednosti drže podalje od mjesta gdje se održava republikanski skup.