Dostupni linkovi

Konvencija Republikanaca - ključni trenutak Romnijeve kampanje


Novinarske ekipe u Tampi pred konvenciju Republikanaca
Novinarske ekipe u Tampi pred konvenciju Republikanaca
Milena Đurđić (Glas Amerike)

Uprkos lošem vremenu, članovi Republikanske stranke, novinari i posjetioci okupili su se u Tampi, na Floridi gdje se održava konvencija na kojoj će Mit Romni i zvanično biti imenovan za predsjedničkog kandidata.

Organizatori su međutim, iz bezbjednosnih razloga, zbog tropske oluje Ajzek odložili početak konvencije za utorak. Na Floridi, gdje su otkazane stotine letova, već je proglašeno vanredno stanje, kao i u Luizijani, Misisipiju i Alabami. U pojedinim djelovima tih saveznih država na snazi su i upozorenja na uragan.

U Tampi postoji opasnost od snažnih vjetrova i poplava, naročito u nižim područjima gdje je i arena u kojoj se održava konvencija. Oluja se trenutno kreće ka Luizijani i očekuje se da pređe na kopno između utorka i srijede, moguće i kao uragan druge kategorije.

Mogla bi da pogodi i Nju Orleans, i to na sedmu godišnjicu razornog uragana Katrina, kao i na vrhuncu republikanske konvnecije. To bi moglo da skrene pažnju medija sa nominacije Mita Romnija, s obzirom na to da će većina glavnih televizijskih stanica paralelno izvještavati o konvenciji i udaru oluje.

Centralni događaj planiran je za četvrtak kada će bivši guverner Masačusetsa, u govoru koji će na nacionalnim kanalima pratiti od 30 do 40 miliona ljudi, prihvatiti predsjedničku nominaciju. Dan ranije, to će učiniti njegov kandidat za potpredsjednika, kongresmen iz Viskonsina Pol Rajan.

Politički eksperti ističu da će Romnijev govor biti ključni trenutak kampanje, s obzirom na to da republikanski kandidat pokušava da se predstavi biračima u što boljem svijetlu. Cjelokupna konvencija biće fokusirana na Romnija, njegovu porodicu, principe i istoriju, ističu analitičari.

I predsjednički kandidat republikanske stranke i aktuelni predsjednik Barak Obama, koji će formalno biti nominovan na konvenciji Demokratske stranke naredne nedelje u Šarlotu, Sjevernoj Karolini, nadaju se rastu popularnosti nakon partijskih skupova, što bi im moglo pomoći u poslednjim nedeljama kampanje uoči izbora u novembru. Trenutno se, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, vodi tijesna predizborna trka.

U Tampi se inače okupilo oko 4500 delegata, dok bi konvenciju trebalo da prati i do 15 hiljada medijskih poslenika. Mjere obezbjeđenje su izuzetno oštre, dok je već uhapšenja najmanje jedna osoba.
XS
SM
MD
LG