Putin i Vučić razgovarali o energentima i trgovinskoj razmeni

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 17. januara 2019.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru 6. aprila čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i osvajanje najviše glasova vladajuće Sprske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima.

Kako stoji u saopštenju na sajtu predsednika Srbije, Putin je Vučiću poželeo "sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose".

Predsednik Vučić zahvalio je na čestitkama i ponovio ono što je izjavio u noći nakon izbora, da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Rusijom.

U saopštenju se navodi da su dvojica predsednika analizirali ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene.

"Predsednik Vučić je upoznao predsednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije", navodi kancelarija predsednika Srbije.

Pročitajte i ovo: Srbija u pregovorima sa EU kako bi izbegla nestašicu nafte

Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog energenta.

Na kraju, kako stoji u saopštenju, predsednik Putin je informisao predsednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima za, kako je rekao, pokretanje "operacije u Ukrajini", a predsednik Vučić se pozvao na "Putinu poznate stavove Srbije i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu".

Nakon isteka dugoročnog sporazuma o isporukama gasa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u novembru prošle godine, u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio da cena gasa za Srbiju neće biti promenjena, odnosno da će biti ograničena na 270 dolara za hiljadu kubnih metara do maja 2022.

Pročitajte i ovo: Dobitnici i gubitnici izbora u Srbiji

U međuvremenu, Rusija je 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu, a Evropska unija uvela niz sankcija prema Rusiji koje pogađaju direktno ruski, a indirektno i srpski energetski sektor.

Na osnovu zaključaka sa Saveta za nacionalnu bezbednost, Srbija se na sednici Generalne skupštine UN-a 2. marta pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu, ali nije uvela sankcije Rusiji, i tako ostala neusklađena sa spoljnom politikom EU kada je reč o Rusiji.

Putin je Vučiću među prvim državnicima čestitao nov predsednički mandat, dan nakon izbora 3. aprila.

Dvojica predsednika su poslednji put telefonski razgovarali 25. decembra 2021, a uživo su se poslednji put sastali 25. novembra iste godine, kada je predsednik Vučić boravio u jednodnevnoj poseti Rusiji.

Pročitajte i ovo: Vučić: Cena ruskog gasa ostaje ista u narednih pola godine