Ambasada SAD nakon protesta u Sarajevu: Ostajemo spremni za razgovor sa zabrinutim građanima

Protesti u blizini zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 1. novembar 2021.

Nakon protesta koji su održani u blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini na kojima su građani uputili zahtjev za smjenu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, saopštenjem su se oglasili iz te Ambasade.

Navode kako podržavaju slobodu i pravo građana na mirno okupljanje, te kako je za njih mišljenje građana BiH veoma važno.

"Ostajemo spremni za razgovor sa zabrinutim građanima. Također, potičemo lidere da rade na izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti, neopterećene korupcijom, kakvu građani i zaslužuju", saopšteno je.

SAD podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, države koja je multietnička i demokratska, navodi se između ostalog u saopštenju Ambasade SAD.

Podsjećamo, u ponedjeljak, 1. novembra, na protestima nedaleko od Ambasade SAD se okupilo pedesetak građana, koji su uputili zahtjev američkoj administraciji i međunarodnoj zajednici da Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Istovremeno traže da SAD odredi druge osobe koje će moderirati razgovore o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, umjesto zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Matthewa Palmera, koji je prošle sedmice boravio u BiH s Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

Pročitajte i ovo: Palmer i Eichhorst: Nametnuto rješenje za BiH ne bi bilo održivo

Traže i smjene predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića, te predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

“Mislim da mora neko intervenisati. Svu trojicu – Dodika, Čovića i Izetbegovića. Neka ih skinu i neka neko drugi zauzme te pozicije i neka vode ovaj narod. Dosta je više, 30 godina vladaju. To je tuga golema”, kazala je penzionerka Šefika Hadžiomerović koja je došla na proteste.

Pročitajte i ovo: SDA BiH: Pristupom američkog izaslanika Palmera izlazi se u susret isključivo HDZ-u

Almir Arnaut, predsjednik Udruženja mladih Velika djeca, kazao je da se “ovdje radi o ljudskim pravima koja su svugdje u svijetu ista i svugdje se poštuju osim u BiH”.

“Ovdje čovjek ne može biti čovjek. Ovdje moraš biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat da bi bili u konkurenciji za posao, hranu, bilo šta. Malo je svijeta na ulicama u BiH. Svi su ustali protiv BiH, cijeli svijet. Kriva je Evropa i svijet, uz ove naše sukrivce. Mi vjerujemo da Izborni zakon BiH ne možemo primijeniti ako ne promijenimo Ustav BiH, gdje će svaki čovjek imati pravo da bira i da bude biran”, kazao je Arnaut.

Pročitajte i ovo: Čovićev HDZ odbacuje, a Dodikov SNSD neće glasati za Palmerov izborni prijedlog

Sa skupa je još poručeno kako “vjeruju u prijateljstvo sa SAD-om”, te da “očekuju pomoć predsjednika SAD-a Joa Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.

Stotinjak građana održalo je 25. oktobra proteste sa sličnim zahtjevima i ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH. Formalno je organizator tih protesta bila nevladina organizacija “Restart”.

Pročitajte i ovo: Građani visokom predstavniku u BiH: 'Ili radite ili odlazite'

Predstavnici demonstranata tražili su sastanak s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, ali on nije bio u zemlji pa su se sastali s predstavnicima OHR-a.
Danas je u Ambasadi SAD-a bio neradni dan zbog kršćanskog blagdana Svi Sveti.