Sukobi nakon okupljanja na grobu Mahse Amini

Vaš browser nepodržava HTML5

Hiljade Iranaca na grobu Mahse Amini uprkos upozorenjima

Zabilježeni su sukobi između iranskih snaga sigurnosti i demonstranata u rodnom gradu Mahse Amini, nakon što su se ljudi okupili u blizini njenog groba kako bi obilježili 40 dana od smrti ove Iranke u pritvoru.

Kurdska grupa za ljudska prava rekla je da je sigurnosno osoblje ispaljivalo bojne metke i suzavac na trgu Zindan u Sekezu, rodnom gradu Amini.

Poluzvanična novinska agencija Isna izvijestila je o sukobu u predgrađu grada.

Iran je blokirao pristup internetu u Sekezu.

Ranije su hiljade ožalošćenih na groblju Aiči uzvikivale "Žena, život, sloboda" i "Smrt diktatoru" - učestali su uzvici na demonstracijama koji su izbili nakon smrti Mahse Amini 16. septembra.

Nemiri su postali jedan od najvećih izazova za vlasti Irana još od revolucije 1979. godine.

Policija za moral je odvela 22-ogodišnju Kurdkinju u "centar za prevaspitavanje" na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima.

Njena smrt, za koju su zvaničnici okrivili srčani udar, izazvala je talas protesta. Iranska vlada insistira na tome da Amini nije bila maltretirana, ali njena porodica tvrdi da je na njenom tijelu bilo modrica i drugih znakova premlaćivanja.

Iransko pravosuđe saopštilo je 26. oktobra da je podiglo optužnice protiv više od 300 osoba zbog protesta širom zemlje, čime je ukupan broj optuženih porastao na više od 1.000 osoba.

Uprkos upozorenjima hiljade Iranaca stiže na groblje 26. oktobra 2022. na kom je sahranjena Mahse Amini, stradala u policijskoj torturi.

Američke sankcije prema Iranu

Sjedinjene Države su uvele nove sankcije Iranu, kažnjavajući iranske zvaničnike i entititete zbog cenzure na internetu i gušenja ovih protesta.

Američko Ministarstvo trezora navodi u saopštenju da je uvelo sankcije zvaničnicima islamske Revolucionarne garde, pokrajinskim i iranskim zatvorskim zvaničnicima, kao i za dva entiteta optužena za "napore na ometanju digitalnih sloboda u Iranu".

Američka akcija usmjerena je protiv Hedajata Farzadija, koga Ministarstvo trezora optužuje da upravlja zatvorom Evin, koji uglavnom drži političke zatvorenike, i gdje su, prema navodima Washingtona, poslani brojni demonstranti.