Dostupni linkovi

Sjedinjene Države uvele nove sankcije Iranu


Grupa studenata obilježava 40. dan od smrti Mahse Amini, Iran, 26. oktobar 2022.
Grupa studenata obilježava 40. dan od smrti Mahse Amini, Iran, 26. oktobar 2022.

Sjedinjene Države su uvele nove sankcije Iranu, kažnjavajući iranske zvaničnike i entititete zbog cenzure na internetu i gušenja protesta nakon smrti mlade žene u pritvoru iranske policije za moral.

Mahsa Amini (22) je umrla u bolnici 16. septembra, tri dana nakon što ju je policija za moral odvela u "centar za prevaspitavanje" na časove skromnosti, jer navodno nije nosila hidžab po strogim iranskim propisima.

Demonstracije podstaknute njenom smrću postale su jedan od najvećih izazova iranskom klerikalnom čelništvu od Islamske revolucije iz 1979. godine.

Američko Ministarstvo trezora navodi u saopštenju da je uvelo sankcije zvaničnicima islamske Revolucionarne garde, pokrajinskim i iranskim zatvorskim zvaničnicima, kao i za dva entiteta otužena za "napore na ometanju digitalnih sloboda u Iranu".

Američka akcija usmjerena je protiv Hedajata Farzadija, koga Ministarstvo trezora optužuje da upravlja zatvorom Evin, koji uglavnom drži političke zatvorenike, i gdje su, prema navodima Washingtona, poslani brojni demonstranti.

Sejed Hešmatolah Hajat el Gaib, generalni direktor Pokrajinskih zatvora Teherana, pozicije za koju Ministarstvo trezora tvrdi da mu omogućuje nadzor nad Evinom, takođe je imenovan.

Komandant obavještajne organizacije Revolucionare garde Mohamad Kazemi i Abas Nilforušan, zamjenik operativnog komandanta garde, kao i drugi zvaničnici, takođe su imenovani.

XS
SM
MD
LG