Podrška iz Skoplja: Makedonski narod je uz BiH

Vaš browser nepodržava HTML5

Skup podrške građanima BiH u Skoplju

Članovi nekoliko levičarskih organizacija i građani okupili su se u znak podrške narodu u Bosni i Hercegovini ispred ambasade te zemlje u Skoplju.

Okupljeni su podigli svoj glas protiv društvene nepravde i nejednakosti, rekli su organizatori, dodajući da žele uputiti poruku ljudima u Bosni da je makedonski narod uz njih u njihovoj borbi za pravdu.

Nekoliko desetina građana su nosili crvene zastave, transparente sa porukama, izvikujući parole i upozoravajući vlasti da se nešto slično može dogoditi i u Makedoniji

Pretstavnik pokreta Solidarnost, univerzitetski profesor Zdravko Saveski, obraćajući se okupljenima, rekao je da niko ovde nije očekivao da će se nešto takvo desiti u Bosni:

“U BiH truju narod nacionalističkom mržnjom, pa se oni mrze između sebe. I dok se narod mrzi, elite ga krade. Bosna, isto kao i Makedonija, je zemlja sa velikom sirotinjom, ali i sa enormno bogatim pojedincima, koji se bogate jer se ljudi mrze.”

Okupljeni građani su bili onemogućeni od jakog policijskog obezbedjenja da protestuju neposredno ispred ambasade, nego se sve odvijalo na udaljenosti od stotinak metara.