Dostupni linkovi

Plenumi i protesti širom BiH


Protesti u Sarajevu 13. februar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Protesti u Sarajevu 13. februar, Video: Tina Jelin Dizdar

I u četvrtak su u mnogim gradovima BiH, pomenimo samo Sarajevo, Mostar, Tuzlu, Bugojno, Zenicu - održani mirni protesti, ne tako masovni, kao što su bili u nekim od proteklih dana, ali sasvim je očito – odlučni da istraju sve do ispunjenja zahtjeva.

No ono što je najznačajnije proizašlo iz ovih masovnih protesta, jesu plenumi. Plenumanija je zavladala u mnogim kantonima i opštinama u Federaciji, gdje ljudi traže priliku da se izraze, kažu svoje stavove i s tog mjesta upute zahtjeve vlastima.

Negdje su uspjeli formirati jasne zahtjeve i uspostaviti komunikaciju sa skupštinom, kao što je to uradio Plenum građana i građanki Tuzlanskog kantona prema kantonalnoj Skupštini, pa je recimo u četvrtak na red došla i rasprava o ukidanju tzv “bijelog hljeba”. Tako je razmatran i utvrđen prijedlog Odluke o ukidanju prava na naknadu plate nakon prestanka mandata tzv “bijeli hljeb“.

I u Mostaru je u četvrtak uveče konstituisan Plenum građana i građanki, proizašao iz protesta, kojima se već danima traže korjenite promjene u društvu, te ostavke i smjene korumpiranih političara.

Više stotina učesnika skupa izabralo je Koordinacioni odbor Plenuma, koji će vlastima predati konkretne zahtjeve u kojima, pored ostalog, traže smjenu Vlade HN kantona, te omogućavanje novih lokalnih izbora u Mostaru. Šta još traže građani, navodi Zdravko Puvača iz Plenuma građana Mostara:

„Ukidanje finansiranja političkih stranaka iz proračuna, revizija privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine Federacije BiH, ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plata sa prosječnim platama“.

Traži se uz ostalo i donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, kojeg Hercegovačko-neretvanski kanton nema, te ukidanje zastare za krivična djela poratne privatizacije.

Za petak su najavljeni novi protesti, u 16 sati, na Španskom trgu u centru Mostara.

U četvrtak se oko 300 građana Sarajeva okupilo u podne ispred zgrade Predsjedništva BiH, a policija je od njih zatražila da ne blokiraju glavnu saobraćajnicu, što se nije dogodilo - tako da je ta saobraćajnica bila blokirana cijeli dan. Protesti u Sarajevu završeni su oko 18 sati, a nešto prije toga saobraćaj je deblokiran:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

Demonstranti su najavili da će se i u petak okupiti oko 12 sati. Takođe, Plenum građana i građanki Sarajeva zakazan je za petak u 17.30 sati, a mjesto gdje će biti održan još uvijek nije poznato.

Kao i u Sarajevu u srijedu uveče, kada je Plenum prekinut samo što je počeo zbog malog prostora, a zainteresovanih građana je bilo nekoliko stotina, tako se I u četvrtak uveče desilo i u Zenici. Prvi sastanak, umjesto u jednoj od sala Kantonalne vlade, održan je na platou ispred sjedišta Vlade. Ocijenjeno je da nisu stvorene prostorne pretpostavke za održavanje skupa u sali zbog velikog interesa od oko 300 okupljenih građana, ali su prikupljeni zahtjevi. A o zahtjevima plenuma u petak će raspravljati kolegij Kantonalne skupštine.

Vanredna sjednica Opštinskog vijeća Bugojno će biti održana u petak, gdje će se razmatrati trenutna situacija, te svakodnevni protesti ispred općinske zgrade, na kojima nezadovoljni građani traže ostavke kompletnog saziva Vijeća i načelnika Opštine. Inače, oko 500 učesnika protesta u četvrtak upoznato je sa odlukama Plenuma građana općine Bugojno, koji je održan u srijedu uveče, a sa protestnog skupa upućen je poziv visokoobrazovanim osobama da se u što većem broju uključe u proteste i da pasivno ne posmatraju borbu svojih sugrađana u borbi za prevazilaženje trenutne situacije.

A protesti građana ispred zgrade Općine Donji Vakuf najavljeni su također za petak u 13.00 sati, kada će biti nastavljeno potpisivanje peticije za formiranje Plenuma građana Opštine Donji Vakuf.
(FOTOGALERIJA: Protesti u Sarajevu 13. februara)

Dok traju protesti i osnivaju se Plenumi, s druge strane održavaju se sjednice.

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Paralmenta Federacije BiH povodom aktuelne situacije u Fedraciji BiH smatra da građani imaju pravo iskazivati svoje nezadovoljstvo mirnim putem.

U zaključcima ove Komisije koja je u četvrtak održala sjednicu, traži se i procesuiranje počinilaca napada na zgradu Predsjedništva BiH i simbole BiH i sve ostale intitucije Fedracije BiH, kao i BiH.

Komisija traži od nadležnih organa i da procesuiraju predmete koji se odnose na privatizacijski, privredni kriminal i korupciju.

Članovi Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH smatraju da građani imaju pravo iskazivati svoje nezadovoljstvo mirnim putem.

Usvojili su i zaključak kojim daju punu podršku svim policijskim i sigurnosnim agencijama da u skladu sa zakonskim ovlastima primjene sve u cilju zaštite države, ustavnog poretka i i sigurnosti svakog građanina.

Podrška protestima iz svijeta

Nastavljaju da stižu brojne reakcije iz svijeta na masovne proteste u BiH.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog nasilja i uništavanja imovine tokom masovnih protesta u Bosni i Hercegovini. “Blisko pratim situaciju u BiH“, izjavio je Ban za Anadolu Agency (AA), na ručku koji je održan za članove Udruženja UN-ovih reportera.

“Zabrinut sam zbog onoga što se dešava. BiH je jedno područje, u kojem etnički različiti predstavnici vlasti nisu uspjeli formirati ujedinjenu vladu“, rekao je generalni sekretar Svjetske organizacije.

Bivši čelnik Liberalnih demokrata i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Paddy Ashdown u ekskluzivnom intervjuu za CNN izjavio je, u vezi sa posljednjim dešavanjima u BiH, da su pripadnici svih naroda u zemlji "ustali protiv korumpiranih političara".

Više od 35 svjetskih intelektualaca u otvorenom pismu, podržalo je proteste u Bosni i Hercegovini.

“Na sličan način kao što su to uradili građani na trgu Tahrir, u parku Zuccotti, Taksimu ili Syntagmi, bosanski demonstranti pokazali su hrabrost da idu izvan svih institucionalnih prepreka i ograničenja koja vlade širom svijeta nameću svojim građanima, izašavši na ulice i usprotivivši se sistemu izrabljivanja, nepravdi i nejednakosti koja je služila isključivo samo maloj političkoj, ekonomskoj i finansijskoj eliti”, navodi se u ovom pismu.
XS
SM
MD
LG