Dostupni linkovi

Plenumi usmjerili građanski bunt prema konkretnim ciljevima


Protest u Sarajevu 14. februara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Protest u Sarajevu 14. februara

I u petak su u Federaciji Bosne i Hercegovine bili organizirani protesti nezadovoljnih građana. Oni traže smjene dužnosnika na svim nivoima, ukidanje privilegija političarima, osiguravanje boljih uvjeta za život, rad i zapošljavanje.

Nastavljeno je i zasjedanje Plenuma građana, na kojima se, malo pomalo, definiraju konačni zahtjevi građana prema vlastima. Protesta u RS još uvijek nema, no stranačka optuživanja ne posustaju.

Amfiteatar Doma mladih u Sarajevu bio je u petak uveče premalen da primi sve građane i građanke Sarajeva koji su željeli sudjelovati na drugom sastanku Plenuma.

Tokom večeri prikupljeno je preko 200 zahtjeva, na kraju se glasalo za četiri ključna koja će biti upućena Vladi Kantona Sarajevo. Uz formiranje ekspertne vlade, građani su zatražili:

- Reviziju plata i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom.

- Da se naloži kantonalnoj Agenciji za privatizaciju da hitno izvrši reviziju procesa privatizacije u javnim preduzećima u KS, uključujući Feroelektro, Holidej In, Sarabon Zora, kao i svih preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija.

- Uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete, kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Učesnicima sarajevskog Plenuma obratili su se i predstavnici Plenuma građana Tuzle. Podsjetili su kako je Skupština Tuzlanskog kantona u petak jednoglasno usvojila odluku o ukidanju prava na "bijeli hljeb", odnosno naknadu plate premijeru i vladi godinu dana nakon prestanka mandata, što je bio jedan od njihovih glavnih zahtjeva.

Po prvi put nakon godinu dana radnici Dite uspjeli su ovjeriti i svoje radne knjižice.

„Nije istina da su strukture problem. Problem je javašluk i nerad. Danas smo uštedjeli, samo jednim dizanjem ruku i glasanjem Skupštine TK, za deset minuta, oko milion maraka. To je 130 godišnjih penzija za penzionere! Danas za deset minuta - cijeli budžet Tuzlanskog kantona za nauku i obrazovanje!“, kazao je jedan od predstavnika Tuzlanskog plenuma Damir Arsenijević.

Treći sastanak sarajevskog Plenuma bit će održan u subotu u 17:30 u Domu mladih. Istovremeno su pozvani svi građani Kantona Sarajevo da u subotu u podne ispred zgrade Predsjedništva BiH dovedu svoju rodbinu, prijatelje i komišije.

(FOTOGALERIJA: Plenum građana, Sarajevo, 14.2.2014.)

Protesti će biti nastavljeni i u Mostaru gdje se u petak uveče takođe vijećalo. Forum građana formiran prije dva dana prerastao je u Plenum na koji je pristiglo nekoliko stotina zahtjeva.

Među glavnim i dalje su smjena kantonalne Vlade, ukidanje finansiranja stranaka sa budžeta, ukidanje beneficija političara, revizija privatizacije, te stvaranje uslova za lokalne izbore u Mostaru.

„Kako se obračunati s korupcijom, na koji način, koje zakone usvojiti, kako pomoći ljudima koji su socijalno ugroženi, porodiljama naknade – vrlo su važna, krucijalna pitanja", navodi Feda Fajić, jedan od učesnika Plenuma.

Na mostarskom Plenumu upućena je i podrška Josipu Miliću, predsjedniku Unije neovisnih sindikata Federacije BiH, kojeg su za sada nepoznate osobe u petak usred dana bejzbol-palicama pretukle kod Španskog trga, ispred mostarske Gimnazije, u strogom centru grada.

Protesti u Tešnju
Protesti u Tešnju
Inače, mirni protesti održani su u petak u velikom broju gradova u Bosni i Hercegovini, ali manjeg intenziteta nego prethodnih dana. Okupili su se i građani Tuzle, Zenice,Tešnja, Donjeg Vakufa, Lukavca, Živinica, Čelića, Orašja, Tešnja.

Prvi put u petak pokušali su se okupiti i građani Trebinja, no protest najavljen ispred zgrade Elektroprivrede u Trebinju, nije uspio, jer, kako navode iz Centra javne bezbjednosti, okupljanje nije prijavljeno.

„Ja sam ovdje danas sam zato što je milicija počela da vraća narod, što im nije dala da priđu. Evo, kao što možete i pogledati. To će biti mirni protesti, jer su građani nezadovoljni rukovodstvom", rekao je jedan od organizatora Miljan Vasiljević.

Protesta u Republici Srpskoj još uvijek nema, no stranačka optuživanja ne posustaju. Tako najveće opozicione stranke u RS u petak nisu prisustvovale sastanku parlamentarnih stranaka koji je sazvao predsjednik entiteta i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Tema sastanka bila je situacija u Bosni i Hercegovini. Nedolazak opozicionih lidera Dodik je označio nedostatkom političke odgovornosti:

Konferencija za novinare nakon sastanka koji je sazvao Milorad Dodik
Konferencija za novinare nakon sastanka koji je sazvao Milorad Dodik
„Čak i odluku o izborima SDS-a i drugih opozicionih partija u Republici Srpskoj, koju predlože u parlamentu RS-a u skladu sa zakonom, ja sam spreman i mi smo spremni da podržimo, bez ikakvih izmjena. I u tom pogledu smatrao sam, kao predsjednik RS-a, da je neophodno da obavimo taj dijalog o toj temi", rekao je Dodik.

U opoziciji su složni u ocjeni kako lider SNSD-a polako gubi kompas.

„S režimom se ne razgovara. Režim se ruši. Izbornim postupkom Dodik je na čelu režima, ne bira riječi o svojim političkim protivnicima, ne bira ni sredstva protiv svojih političkih protivnika", poručio je Dragan Čavić, lider Narodnog demokratskog pokreta.

„Vidljivo je da se gospodin Dodik prepao sopstvenog naroda, da samo komentariše proteste i da se plaši protesta. Srpski narod na proteste neće ići zato što ga neki stranac zove, nego će izići zato što je gladan, što nema posla, što je suočen sa bijedom i što ima vlast koja nema odgovore na ta pitanja", konstatovao je lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić.

I za subotu su u Federciji najavljeni protesti i novi sastanci Plenuma na kojima se, malo-pomalo, definiraju konačni zahtjevi građana prema vlastima.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG