Završeno svjedočenje Delića na suđenju Župljaninu i Stanišiću

Stojan Župljanin

Autor: Goran Jungvirth
(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

U haškom procesu protiv čelnika policije bosanskih Srba u vrijeme rata u BiH Stojana Župljanina i Miće Stanišića ovaj tjedan višednevno svjedočenje je dovršio Milenko Delić, općinski javni tužitelj iz Sanskog Mosta kojeg je optužba dovela kako bi ukazala na klimu neprocesuiranja zločina nad Bošnjacima i Hrvatima. Optužba drži Stanišića i Župljanina zapovjedno odgovornim za brojne zločine u čak 20 općina Bosne i Hercegovine tokom ratne 1992. godine.

Policija u Sanskom Mostu nije podnijela nijednu prijavu protiv počinitelja zločina navedenih u haškoj optužnici protiv Stanišića i Župljanina, svojim iskazom je potvrdio svjedok Delić, koji je postao općinski javni tužitelj u Sanskom Mostu u svibnju 1992. godine. Koliko je svjedoku poznato, policija nije podnijela nikakve prijave za zatočavanja, ubojstva, zlostavljanja, silovanja, protjerivanja i druge zločine iz optužnice. Iako je obrana Stanišića pokušala pojedinačnim primjerima dokazati suprotno, odnosno da je procesuiranja ipak bilo, i tužitelj Corner i predsjedavajući sudac Harhov su se složili kako rijetki primjeri procesuiranja mogu samo dodatno ukazati da je klima nekažnjavanja zločinaca postojala. Tužitelj Corner (riječima sudskog prevoditelja):

„Ne radi se samo o tome. Čak iako je došlo do započinjanja istrage ili krivičnog gonjenja, to je često bilo sve što se i dogodilo. Jednostavno to je, možda, nešto što samo malo dalje ide od toga da oni zapravo uopće nisu krivično gonili ili vodili istragu.“

CVJETIĆ: Sudija Harhov, hvala što ste protumačili moje tumačenje.

HARHOV: Gospodine Cvjetiću, kao što vidite, to je ono pitanje kojim biste se vi trebali baviti.

Stanišićev branitelj Cvjetić pokušao je opravdati mali broj privedenih počinitelja činjenicom kako ni policija nije mogla pratiti problematične osobe budući da su mnoge došle iz Srbije, te ih nije poznavala pa ih je zato teško preduhitrila:

„Paravojne formacije, kriminalci koji su obukli uniforme i imaju oružje, dakle lica kojih nema u policijskoj operativnoj evidenciji jer su sa strane, a i stalno se sele. Jesam li u pravu?

STANIŠIĆ: Vjerovatno jeste. Međutim, meni je bilo ograničenno kretanje, tako da ja nemam nekakvih većih podataka u vezi kretanja takvih lica.

Branitelj Cvjetić se poslužio i poezijom kako bi dočarao uzroke zločina nasuprot odgovornosti svog klijenta Stanišića, bivšeg ministra policije bosanskih Srba.

„Citiranjem jedne čuvene rečenice jedinog našeg Nobelovca za književnost sa tih prostora: ’Dođu vremena kad budale progovore, pametni zašute, a fukara se bogati.’ Da li je to rečenica koja definiše ta vremena u kojima ste živjeli?“

Tijekom daljnjeg ispitivanja svjedoka od strane obrane bivšeg načelnika Centra službi sigurnosti Banja Luka Stojana Župljanina, njegov branitelj je želio prebaciti odgovornost za zločine s policije bosanskih Srba na paravojne formacije. Naime, pokušao je objasniti kako policija u Sanskom Mostu 1992. godine nije mogla uhićivati počinitelje zločina nad nesrpskim stanovništvom zbog prijetnji i pritisaka pripadnika paravojnih jedinica koji su bili strah i trepet, te kojih su se svi bojali. Suđenje se nastavilo izvođenjem novih svjedoka optužbe.

* * *
Pročitajte glavni prilog iz ovosedmičnog izdanja programa Pred licem pravde Pred početak suđenja Karadžiću.

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.