Dostupni linkovi

"Topnički dnevnici" ostaju otvoreno pitanje


(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

Takozvani „topnički dnevnici“, o djelovanju hrvatske artiljerije po ciljevima u Kninu u akciji „Oluja“ 1995. godine, i inzistiranje Haškog tužiteljstva na njihovoj dostavi i dalje ostaju otvoreno pitanje. Administrativna istraga se širi, ali pitanje je jesu li nova suđenja za sakrivanje dokumenata sljedeći mjesec u Splitu kvalitetno pripremljena, ili se radi o svojevrsnoj kompenzaciji Hagu za nedostatak rezultata u administrativnoj istrazi?

Hrvatska policija demantirala je špekulacije medija kako su među dokumentima nađenim kod nekadašnjih pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, osumnjičenim za ratni zločin nad zarobljenim pripadnicima vojske bosanskih Srba koncem ljeta 1995. godine, nađeni i famozni „topnički dnevnici“, što ih potražuje glavni haški tužitelj, Serge Brammertz. Potraga za njima ostaje otvoreno pitanje, a rješavanje tog pitanja ostaje obaveza na hrvatskom putu u Europsku uniju.

U međuvremenu, aktivnosti se odvijaju na tri razine - obnavlja se administrativna istraga za tim dokumentima, obavljaju se vanjskopolitički kontakti sa državama koje najviše inzistiraju na dostavljanju topničkih dnevnika, a nakon uvjetne presude jednom časniku 7. brigade za skrivanje dokumenata, sada će se suditi i nekolicini viših časnika 4. brigade Hrvatske vojske pod istom inkriminacijom. Zlobnici kažu - kao utješna nagrada Hagu.

Već petnaestak dana traje obnovljena administrativna istraga kamo su traženi dokumenti nestali, a na sastanku Savjeta za suradnju s Hagom pred koji dan dogovoreno je intenziviranje aktivnosti.

Ministar pravosuđa, Ivan Šimonović:

„Ono što radi Vlada je administrativna istraga, onaj dodatak gdje se ide prema smjernicama kako je to iziskivao Brammertz. Nadajmo se da će ovaj put biti zadovoljniji.“


Šimonović se pred deset dana sastao i sa britanskim ministrom za europska pitanja, Chrisom Bryantom. Velika Britanija je jedna od država članica Europske unije koje zbog problema „topničkih dnevnika“ blokiraju otvaranje poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava u hrvatskim pristupnim pregovorima. Hrvatski ministar bio je umjereno zadovoljan razgovorom, priznavši kako su ovoga časa u odnosima sa Britanijom problem „topnički dnevnici“:

„Korak naprijed u pravom smjeru. Ne čudo, ali korak naprijed.“


Pokreću se postupci

U međuvremenu se pokreću postupci protiv ljudi za koje se sumnja da su sudjelovali u otuđivanju traženih dokumenata. Jedan ratni zapovjednik voda u 7. gardijskoj brigadi osuđen je zbog toga na uvjetnu zatvorsku kaznu. Postupak se vodi i protiv jednog od odvjetnika iz Gotovininog odvjetničkog tima i bivšeg pripadnika vojne obavještajne službe, Marina Ivanovića. Za desetak dana započinje suđenje zbog sakrivanja dokumenata protiv više nekadašnjih zapovjednika u 4. brigadi Hrvatske vojske, koja je, zajedno sa 7. brigadom, u „Oluji“ ušla u Knin. Jedan od njih je umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, Roko Mijić, kod kojeg je početkom ljeta došla grupa policijskih istražitelja iz Zagreba. Nakon razgovora, policajci su tražili da ih odvede u svoju kuću u Sinju, gdje je boravio u vrijeme „Oluje.“ Nije bilo nikakvog pretresa, a Mijić kaže kako je sam ponudio policiji sve što je imao. Naime, on nije ni bio u formaciji koja je imala dalekometnu artiljeriju:

„Diplomski rad Oluje koji smo radili ja i moj mentor general Ademi.. Pitali su mogu li ga uzeti. Uzeli su ga. I slučajno su se našle neke karte pozicije za pješaštvo koja nema veze sa topništvom. Pitali su što je to. Objasnio sam im što je to i da to nije arhivska građa.“


Međutim, par mjeseci kasnije Mijiću stiže poziv za sud u svojstvu okrivljenika za 4. studenog, i to bez ikakve optužnice. Mijićev ratni zapovjednik, a sada saborski zastupnik oporbenih Socijaldemokrata Ante Kotromanović izrazito je ogorčen jer tvrdi da Vlada žrtvuje časnike Hrvatske vojske Hagu, kao kompenzaciju za izostanak rezultata u potrazi za samim topničkim dnevnicima:

„Ja sam siguran sam da je tako zato što sam to vidio na primjeru časnika iz 7. gardijske brigade koji je dobio šest mjeseci uvjetno samo zbog toga što ima kartu pozicija. To je jedan najobičniji dokument koji uopće nije strogo povjerljiv i koji se može zateći kod svih nas koji smo bili u Domovinskom ratu.“


Dakle, „topnički dnevnici“ i dalje su aktualni. Ništa ne mijenja na stvari to što Knin u „Oluji“ nije bio porušen, a Hrvatskoj nimalo ne pomaže da se - kada je to pitanje pred nešto više od godinu dana iznenada postalo aktualno - u početku ponašala u najmanju ruku neodgovorno.

Brammertz je - čini se - sam dao naputke Hrvatskoj što, gdje i kako tražiti. Sljedeći je potez na hrvatskoj Vladi.

* * *
Pročitajte glavni prilog iz ovosedmičnog izdanja programa Pred licem pravde Pred početak suđenja Karadžiću.

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG