Plenković poručuje Srbiji da ne može nastaviti sa 'sedenjem na dve stolice'

Andrej Plenković

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković je poručio Srbiji da se treba jasno izjasniti oko Ruske invazije u Ukrajini.

“Srbije nama tu puno manevra. To sedenje na dve stolice može ovako trajati u mirnodobsko vreme, večitim manevrima na način da niti je u fokusu niti je bitno. Ali sad u ovoj situaciji se svako mora izjasniti: ko je na kojoj strani istorije I vrednosti, načela I prava”, poručio je hrvatski premijer.

Zvanični Beograd do sada se nije izjasio o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za 25. februar sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon čega će se obratiti javnosti.

Pročitajte i ovo: Vučićevih 36 sati koji odlučuju o odnosu Srbije prema Rusiji

Evropska unija je 22. februara donela odluku o prvom paketu sankcija Rusiji nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao separatističke regije na istoku Ukrajine - Donjeck i Luganjsk.

EU je već dala do znanja da očekuje od Srbije da se uskladi sa njenim politikama kada su u putanju sankcije protiv Rusije.

Pročitajte i ovo: EU očekuje od Srbije da se uskladi sa odlukom o sankcijama protiv Rusije

Govoreći pred novinarima nakon vanrednog samita Evropske unije (EU) koji je počeo u četvrtak uveče a trajao je do ranih jutarnjih sati petka, šef hrvatske vlade je potvrdio da se u kontektu ruske invazije govorilo i o priliam na Zapadnom Balkanu i mogućnosti detablizacije regiona.

"O tome (stabilnost regiona) smo govorili i ja i Slovenski premijer Janez Janša i Francuski frnacuski predsendik Macron. Ova situacija, kada gledate apel Predsjendik Ukrajine Zelenskog, podsjeća jako na Hrvatsku 1991. Vrlo je to slično osim sto je ovde reč o znatno većoj invaziji jer je Ukrajina puno veća”, izjavio je Plneković.

On je upozorio da EU treba da obrati posebnu pažnju i prilikama na Zapadnom Balkanu, naročito na Kosovu, Crnoj Gori I u Bosni i Hercegovini.

”Ono što je razlika je što je na Kosovu KFOR a u Bosni I Hercegovini Althea, koja će se sad pojačati. Mi ćemo naravno upozoravati naše kolege da vode računa da nema nestabilnlosti na jugoistoku Europe” rekao je Premijer Hrvatske.

Pročitajte i ovo: Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, a dan kasnije ukrajinski zvaničnici su saopštili da je ruska vojska ušla u Kijev.