Poziv Vladi da otkloni propuste i procesuira Šarića

Odbor za odbranu i bezbjednost Foto: Savo Prelević

Skupštinski Odbor za odbranu bezbjednost pozvao je Vladu Crne Gore i nadležne institucije da otklone dosadašnje propuste u slučaju Šarić i da pripreme dokaze kako bi procesuirali slučaj međunarodnog šverca kokaina.

Odbor je ocijenio da nije postojala dovoljno kvalitetna koordinacija nadležnih državnih organa u slučaju Darka Šarića osumnjičenog za krijumčarenje kokaina i pozvao Vladu da preduzme odgovarajuće mjere u cilju otklanjanja tih propusta.
Duško Marković i Predrag Mitrović Foto:Savo Prelević


Nakon devetočasovne sjednice na kojoj je parlamentarni odbor saslušavao direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Duška Markovića i direktora Agencije za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predraga Mitrovića, novinarima se obratio član odbora za bezbjednost Raško Konjević koji je saopštio da to skupštinsko tijelo insistira na većoj angažovanosti nadležnih državnih organa i njihovoj međusobnoj koordinaciji:

“Odbor smatra da nije postojala dovoljno kvalitetna koordinacija u slučaju Šarić. Odbor insistira na većoj angažovanosti nadležnih državnih organa i medusobnoj koordinaciji. Odbor poziva Vladu i nadležne državne organe da razmotre dosadašnje aktivnosti i preduzmu odgovarajuće mjere u cilju otklanjanja propusta i pripremanja dokaza za procesuiranje slučaja”.

Ovi zaključci su jednoglasno usvojeni na sjednici Odbora za bezbjednost na kojoj su prisustvovali i članovi odbora iz opozicije. Novinarima nije bilo dozvoljeno da postavlju dodatna pitanja, a niko od ostalih prisutnih se nije obraćao.

Do ovih zaključaka Odbor je došao nakon što je prethodno saslušan i direktor Uprave policije Veselin Veljović koji je takođe odgovarao na pitanja poslanika. Toj sjednici nisu prisustvovali predstavnici opozicije zato što je sjednica bila zatvorena za javnost.
Veselin Veljović Foto:Savo Prelević


Ključna pitanja na koja su odgovarali čelnici bezbjednosnih službi bile su kontroverze u vezi slučaja Šarić i regionalne saradnje u policijskoj akciji „Balkanski ratnik”.

Crnogorska policija je u ranije dostavljenom izvještaju poslanicima navela da se Šarić tretira kao jedan od glavnih organizatora krijumčarenja narkotika na Balkanu, da ja novac stečan prodajom narkotika legalizovao ulaganjem u nekretnine u Srbiji i Crnoj Gori, ali da i pored toga nije bilo osnova za primjenu mjera tajnog nadzora i njegovo hapšenje.

Takođe, po procjeni tajne službe Šarić nije predstavljao prijetnju za bezbjednost Crne Gore zbog čega je Agencija za nacionalnu bezbjednost dala saglasnost da se Šariću izdaju garancije da će dobiti crnogorsko državljanstvo.

Pročitajte i ovo:
Krivokapić optužio Srbiju da je glava problema sa Šarićem
Kreće obračun sa vrhom kriminala?
Prijeti li Crnoj Gori opasnost od Srbije ili od kriminala
Slučaj Šarić: Nesaradnja policija opasna za region
Šarić već godinama osumnjičeni narko bos