Obrana Haradinaja zatražila oslobađanje: Optužbe mačku o rep

Bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova pred Haškim tribunalom, 26. lipanj 2012.

Nakon što je haško tužiteljstvo zatražilo 20 godina zatvora za bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova u dijelom ponovljenom suđenju - obrane su zatražile u završnim riječima oslobađanje njihovih klijenata.

Branitelj bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja ocijenio je njegovo sedmogodišnje procesuiranje – katastrofom i za državu, u kojoj je mogao iskorijeniti korupciju te ju uvesti u međunarodnu zajednicu. Pri tom su optužbe za sistematski teror nad političkim protivnicima 1998. godine te maltretiranje i ubijanje civila u logoru Jablanica – u cjelosti odbačene.

„Haradinaj se nije bavio zlostavljanjem, nego je bio častan borac, a suđenje se odvijalo pod optužbama koje ni mačku ne možete objesiti o rep“, zaključio je branitelj Ben Emmerson navodeći kako je haško tužiteljstvo lišilo Kosovo dobrog čovjeka i političara.

„Kao vojnik vodio je častan rat i zato je bio popularan onako kako je bio. Kao političar tražio je konsenzus, ušao je u koalicijsku vladu s LDK, što je od kritične važnosti i bio je poznat po tome što je želio zaštititi sve nacionalne manjine u Srbiji. Uključujući i Srbe koji su tamo ostali, uključujući i druge nacionalne manjine“, naveo je branitelj.

Ben Emmerson pred Haškim sudom, 26. lipanj 2012.


Prema obrani, Haradinaj nije znao ništa o zlostavljanju civila u logoru Jablanica za što ga tužiteljstvo tereti kao glavnog poticatelja, kao i sprovoditelje drugooptuženog Idriza Balaja i trećeoptuženog Lahija Brahimaja. Branitelj Emmerson je ustvrdio da su dokazi o spiskovima s imenima ljudi koji se namjeravaju ubiti kao politički protivnici došli od srbijanskog MUP-a što podmetnuto tužiteljstv u kao kao i neki svjedoci.

„Tako da su te tvrdnje nepotkrijepljene, ostaju neprotkrijepljene i nemaju nikakvu dokaznu vrijednost. A što je još važnije sam izvještaj i zašto je on odbačen ispravno od prethodnog sudskog vijeća – jest jer se upravo kaže da se radi o spiskovima s imenima Albanaca. Ali je to pronašao MUP i nije znao – je li se radi o spiskovima imena pripadnika OVK ili meta OVK. E sad ako to nije pogrešno zavođenje prilikom kaznenog gonjenja onda ja ne znam što je. Kada je u pitanju ovaj spisak – crna lista“, osporavao je Emerson protivljenje dokazni materijal tužiteljstva.

Vaš browser nepodržava HTML5

Branitelj Emmerson o nepouzdanim dokazima te nepostojanju udruženog zločinačkog poduhvata


Podsjetimo, suđenje Haradinaju i ostalima je ponovljeno prošle godine budući da je Žalbeno vijeće zaključilo kako nisu svjedočila dva ključna svjedoka o zlostavljanju i ubijanju civila u logoru Jablanica.

Završne riječi obrane Balaja i Brahimaja trebale bi se okončati u srijedu, dan kasnije od predviđenog budući da su suci dopustili izvođenje argumentacije bez vremenskog ograničenja.

Nakon završnih riječi strana u postupku suci će se povući kako bi donijeli ponovno prvostupanjsku presudu po šest točaka optužnice.