Dostupni linkovi

Tužiteljstvo zatražilo 20 godina zatvora za Haradinaja


Ramuš Haradinaj u sudnici Haškog tribunala
Ramuš Haradinaj u sudnici Haškog tribunala
Na Haškom sudu počele su završne riječi u djelomično ponovljenom suđenju protiv bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Tužiteljstvo je tom prilikom zatražilo 20 godina zatvora za svakog od trojice optuženika.

Prvostupanjskom presudom 2008. godine Haradinaj i Balaj su oslobođeni odgovornosti za zločine počinjene nad kosovskim Albancima, Srbima i Romima 1998. godine, dok je Brahimaj osuđen na 6 godina zatvora.

No Žalbeno vijeće je poništilo tu presudu i naložilo djelimično ponavljanje suđenje po 6 točaka optužnice koje se odnose na zločine u logoru Jablanica (nakon što je zaključeno kako zbog zastrašivanja nisu dala iskaz dva ključna svjedoka tužiteljstva).

„Ne samo mučenje i premlaćivanje, već sustavno usmrćivanje političkih protivnika na području pod zapovjedništvom Haradinaja stvorilo je eufemizam – Odvedi ih u Drenicu - što je bila kodna zapovijed za ubojstvo“, izjavio je tužitelj Paul Rogers tvrdeći kako su predstavljeni brojni dokazi o praksi obračunavanja koju su uspostavili zapovjednici OVK.

„U njezine strategije spadalo je i stvaranje straha i sprovođenje brutalnog režima mučenja, okrutnog postupanja i ubojstva usmjerenog na one na koje se sumnjalo da su izdajnici, špijuni i one koji nisu podržavali režim OVK.“, opisao je tužitelj.

Brutalna strategija se primjenjivala na sve ljude na području Jablanice i Dukađina, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, naveo je tužitelj Rogers podsjećajući na zločine o kojima su izvedeni dokazi te dati iskazi svjedoka.

„U sukobima OVK s vojnicima FARK-a, kada je Haradinaj napao i pucao u vojnika FARK-a, a Idriz Balaj je zajedno s drugima napao i premlatio druge vojnike FARK-a. Oba incidenta su se dogodila 4.srpnja 1998.godine. Također se to vidi kroz napade na braću Stojanović i ostale u Glođanima i eliminaciju Zemuna Gašija“, ustvrdio je.

Prema tužiteljstvu, prvooptuženi Haradinaj je uživajući strahopoštovanje i status heroja poticao mučenje, zlostavljanje i ubijanje koje su sprovodili njegovi podređeni. Poput trećeoptuženog Brahimaja koji se prema iskazima preživjelih svjedoka nalazio u srcu operacija zlostavljanja u logoru u Jablanici.

„Njega i ostale počinitelje podržavali su i poticali drugi članovi porodice. Njegova braća kao i Haradinaj koji je bio njegov rođak, a također je pomagao i Haradinajev povjerenik i poručnik Idriz Balaj.... Zatočenici su držani kao životinje. Uneređivali su se i spavali u vlastitom izmetu i urinu. Uslovi su bili nehumani i ponižavajući“, naveo je tužitelj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:56 0:00
Direktan link

U prvom suđenju tužiteljstvo je zatražilo 25 godina zatvora za svakog od trojice optuženih, a sada pet godina manje. U drugom, ponovljenom procesu, tužiteljstvo je izvelo 12 svjedoka te priložilo iskaze u pisanom obliku njih još 44. Podsjetimo i da Šefćet Kabaši, bivši čuvar u logoru OVK u Jablanici, ponovno nije želio dati iskaz, zbog čega je proveo 2 mjeseca u haškom pritvoru.

Haradinajev branitelj Ben Emerson prvi je počeo odgovarati na optužbe ustvrdivši da nema nikakve osnove za njihove tvrdnje o udruženom zločinačkom poduhvatu, odnosno strategiji terora OVK o čemu je govorilo tužiteljstvo.

Završne riječi timova obrane, koji inače nisu izveli svjedoke ocjenivši da nemaju ništa osporavati, okončati će se u utorak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG