Žrijebom odlučeno da Đoković u prvom kolu Australian Opena igra protiv Kecmanovića

Novak Đoković na treningu, Melbourne (11. januar 2022.)

Branilac titule na Otvorenom prvenstvu Australije srpski teniser Novak Đoković igrat će u prvom kolu tog turnira protiv sunarodnika Miomira Kecmanovića, odlučeno je žrijebom u Melbourne 13. januara.

Žrijeb je prethodno bio odložen dok se čekala odluka o tome da li će prvom teniseru svijeta biti ukinuta viza, a australijski mediji prenijeli su da bi Đoković mogao biti deportovan.

Premijer Scott Morrison je na pres-konferenciji 13. januara pričao o mjerama Australije protiv korona virusa i tada je kratko rekao da će odluku o Đokoviću donijeti ministar za imigracionu politiku Alex Hawke.

Đoković je sredinom prošle sedmice doputovao u Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melbourne ukinuta viza.

On se od tada nalazio u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

Federalni sud donio presudu 10. januara kojom se poništava odluka Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kreće u Australiji i nastavio je da se priprema za turnir čiji je rekorder sa devet titula.

Prvi grand slam turnir u sezoni počinje 17. januara u Melbourneu.

Đoković bi osvajanjem novog trofeja u Australiji postao rekorder sa 21 grand slam titulom.

U drugom kolu Đoković bi igrao protiv boljeg iz duela Amerikanca Tommyja Paula i igrača iz kvalifikacija.

Branilac titule bi u četvrtfinalu mogao igrati protiv Italijana Mattea Berrettinija, a u polufinalu protiv Španca Rafaela Nadala ili Alexandera Zvereva iz Njemačke.

Nadal će u prvom kolu igrati protiv Amerikanca Marcosa Girona, a Zverev protiv sunarodnika Daniela Altmaiera.

Srpski teniser Dušan Lajović počet će takmičenje protiv Martona Fucsovicsa iz Mađarske, a Laslo Đere protiv Kanađanina Denisa Shapovalova. Filip Krajinović igrat će u prvom kolu protiv Argentinca Dijega Schwartzmana.

Drugi teniser svijeta Rus Daniil Medvedev u prvom kolu igra protiv Norvežanina Henrija Laaksonena, Grk Stefanos Tsitsipas protiv Šveđanina Mikaela Ymera, a Britanac Andy Murray protiv Nikoloza Basilashvilija iz Gruzije.

Braniteljica titule Naomi Osaka iz Japana igrat će u prvom kolu protiv Camile Osorio iz Kolumbije.

Prva nositeljica naslova, domaća teniserka Ashleigh Barty počet će turnir duelom protiv igračice iz kvalifikacija.

Barty i Osaka mogle bi igrati u četvrtom kolu.

Druga nositeljica Bjeloruskinja Aryna Sabalenka u prvom kolu igra protiv Australijanke Storm Sanders.

Britanka Emma Raducanu turnir će početi duelom protiv Amerikanke Sloane Stephens, a Čehinja Petra Kvitova protiv Sorane Cirsteae iz Rumunije.