Njemačka želi istragu o kršenju ljudskih prava u Ukrajini

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u četvrtak, 3. marta, Ujedinjene narode (UN) da pokrenu hitnu istragu kršenja ljudskih prava, koja je počinila Rusija tokom invazije na Ukrajinu.

"Moramo se suprotstaviti ovom napadu. Ljudska prava su univerzalna", navela je Baerbock u videoporuci Vijeću za ljudska prava UN-a, prenosi Reuters.

Baerbock je istaknula da je hitno potrebno formirati istražnu komisiju za Ukrajinu koja bi bila zadužena da istraži kršenja ljudskih prava tokom ruske invazije.

"Moramo biti čvrsti u pogledu odgovornosti", navela je.

Pročitajte i ovo: Ukrajinci tvrde da je oslobođena cijela kijevska regija, evakuisano 4.200 ljudi na istoku zemlje

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Ahmad Khan potvrdio je 2. marta da će odmah otvoriti istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, nakon što je to zatražilo 39 država članica Suda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio ratno stanje u zemlji i naredio opću mobilizaciju.

Borbe se vode u nekoliko ukrajinskih gradova uključujući Kijev, Sumi, Marijupolj, Odesu, Harkov.

Pročitajte i ovo: Lučki ukrajinski grad Mariupolj pod kontinuiranim napadom

Milion osoba izbjeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije, saopćili su Ujedinjeni narodi (UN) u četvrtak, 3. marta, upozoravajući da će milioni dodatno napustiti zemlju ukoliko rat ne završi.