Dostupni linkovi

Tužilac MKS-a otvara istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini


Karim Ahmad Khan
Karim Ahmad Khan

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Ahmad Khan potvrdio je 2. marta da će odmah otvoriti istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini, nakon što je to zatražilo 39 država članica Suda.

"Ova upućivanja [država članica MKS-a] omogućavaju mojoj kancelariji da nastavi sa otvaranjem istrage o situaciji u Ukrajini od 21. novembra 2013. nadalje, obuhvatajući u djelokrug sve prethodne i sadašnje navode o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti ili genocidu počinjenim na bilo kom dijelu teritorije Ukrajine od bilo koje osobe", rekao je Khan u izjavi.

Ukrajina nije potpisala Rimski statut, međunarodni ugovor kojim je osnovan MKS, ali je formalno priznala nadležnost Suda nad zločinima počinjenim na njenoj teritoriji.

Khanova prethodnica Fatou Bensuda izjavila je u decembru 2020. da je u Ukrajini od 2014. godine počinjen "široki spektar ponašanja koja liče na ratne i zločine protiv čovječnosti".

Od ponoći 1. marta u invaziji Rusije na Ukrajinu ubijeno je ukupno 227 ukrajinskih civila, izvijestila je Kancelarija UN-a za ljudska prava.

U saopštenju se dodaje da je 525 ljudi povrijeđeno.

Kancelarija je navela da je većina civilnih žrtava uzrokovana eksplozivnim oružjem koje ima široku zonu udara, kao što su granatiranje teškom artiljerijom, raketni sistemi sa više bacanja i vazdušni udari.

Takođe je upozoreno da bi stvarni broj smrtnih slučajeva mogao biti "znatno veći" zbog kašnjenja u prijavljivanju žrtava.

Podaci UN-a dolaze nakon što je savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao da je 2.000 civila poginulo od 24. februara, početka ruske invazije na tu zemlju.

XS
SM
MD
LG