Starješina Kijevsko-pečerske lavre u kućnom pritvoru

Mitropolit Pavlo, na dan kada je objavljeno da je pod sumnjom zbog navodnog opravdavanja ruske invazije na Ukrajinu, Kijev, 1. april 2023.

Ukrajinsko pravosuđe odlučilo je u subotu da u kućni pritvor na 60 dana stavi mitropolita Pavla, starješinu manastira Kijevsko-pečerske lavre čiji su monasi optuženi za veze sa Moskvom, i kojima je naloženo protjerivanje iz crkve.

"Istražni sudija je odlučio da osumnjičenom primijeni preventivnu mjeru u kućnog pritvora od 60 dana, do 30. maja, u sklopu preliminarne istrage", saopštio je sud u Kijevu koji je nadležan za taj slučaj.

Mitropolit će zbog toga morati da "nosi elektronski uređaj za nadzor" i da se "uzdrži od komunikacije sa svjedocima u kontekstu krivičnog postupka", naveo je sud.

Pročitajte i ovo: Vlasti Ukrajine: Bez prinudnog iseljenja manastira u Kijevu, ali se posed mora napustiti

Nekoliko desetina vjernika sa ikonama u rukama okupilo se u subotu ispred Kijevsko-pečerske lavre, velikog manastira u Kijevu poznatog po zlatnim lukovicama, u kome se nalazi pravoslavna crkva sa historijskim vezama sa Moskvom.

Kako je saopštila Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU), mitropolit Pavle se sumnjiči da je "pravdao oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu i veličao njene učesnike".

Takođe se sumnjiči da je "narušio ravnopravnost građana po osnovu rasne i nacionalne pripadnosti i njihovih vjerskih ubjeđenja".

"Zakon i odgovornost za kršenje zakona su isti za sve", rekao je šef SBU, Vasil Maljuk.

Monasi u tom manastiru pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, optuženoj da je povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom čiji lider, patrijarh Kiril, podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska pravoslavna crkva tvrdi da je lojalna svojoj zemlji, osudila je rusku invaziju i proglasila da je nezavisna od Moskve.

Ali, SBU tvrdi da neki u toj crkvi održavaju bliske veze sa Moskvom. Oni su tokom racija u bogomoljama našli ruske rublje, pasoše i letke s porukama moskovskog patrijarha kao dokaz da su neki ukrajinski crkveni zvaničnici lojalni Rusiji.

Manastir Kijevo-Pečerska lavra je u vlasništvu ukrajinske vlade, a agencija koja ga nadgleda obavijestila je monahe da raskida zakup i da imaju rok do srijede da ga napuste.

Pročitajte i ovo: Sveta ljepota: Kijevsko-pečerska lavra na starim gravurama

Dio redovnika samostana u Kijevu čeka 'deložaciju'