Dostupni linkovi

Vlasti Ukrajine: Bez prinudnog iseljenja manastira u Kijevu, ali se posed mora napustiti


Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Kijevo-pečerske lavre, Kijev, 30. mart 2023.
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Kijevo-pečerske lavre, Kijev, 30. mart 2023.

Neće biti korišćena sila za iseljavanje predstavnika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) iz Kijevo-pečerske lavre, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksiy Danilov.

Prethodno su monasi, kojima je naređeno da napute manastir, odbili da to učine.

Danilov je, govoreći na ukrajinskoj televiziji, rekao da iako neće biti iseljenja, manastir mora biti predat ukrajinskoj vladi.

"Ako neko misli da ima pravo da ne poštuje zakone naše zemlje, onda se duboko vara... Zakone Ukrajine moraju da poštuju svi", poručio je Danilov. On je dodao da se očekuje da monasi odu mirno.

Mitropolit Pavlo, iguman manastira, rekao je vernicima 29. marta da Ukrajinska pravoslavna crkva neće napustiti lokaciju dok ne bude okončana tužba koju je podnela prošle nedelje za zaustavljanje iseljenja.

Pavlo je rekao da je UPC obaveštena da će primopredaja imovine početi 30. marta, navodi AP.

Manastir iz 11. veka, koji je poznat i kao manastir pećina i nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, u vlasništvu je ukrajinske vlade, a agencija koja nadgleda imovinu obavestila je UPC ranije ovog meseca da raskida zakup od 29. marta.

Crkva u Ukrajini se podelila 2018. godine na dve frakcije sa gotovo identičnim imenom – Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU) i Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC).

Ukrajinska pravoslavna crkva je do ruske invazije na Ukrajinu 2022. bila lojalna Moskovskoj patrijaršiji Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Prekinula je odnose sa Moskvom u maju zbog invazije na Ukrajinu, ali je optužena da održava veze sa Rusijom.

U novembru su bezbednosni agenti sproveli "kontraobaveštajnu" operaciju u Kijevo-pečerskoj lavri i drugim objektima Ukrajinske pravoslavne crkve u okviru istrage o sumnjivim proruskim aktivnostima.

Danilov je rekao da je raskid zakupa u interesu nacionalne bezbednosti.

Rad Ukrajinske pravoslavne crkve se ne može obavljati unutar Ukrajine "sa stanovišta naše bezbednosti" i mora se zaustaviti, rekao je on.

Pravoslavna crkva Ukrajine je glavna pravoslavna crkva u zemlji. Istraživanje iz 2020. pokazalo je da je 34 odsto Ukrajinaca identifikovano kao članovi PCU, dok je 14 odsto reklo da su članovi UPC.

XS
SM
MD
LG