Optužbe opozicije oko puča stigle do Tužilaštva

Specijalni državni tužilac da podnese ostavku: Andrija Mandić nakon saslušanja

Inspektori specijalnog policijskog tima u Podgorici saslušali su lidera Nove srpske demokratije i visokog funkcionera Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića koji je dao izjavu u svojstvu građanina, a povodom prijave koju je DF podnio nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Kako je nakon saslušanja kazao okupljenim novinarima i brojnim medijskim ekipama, istražiteljima je ponovio sadržaj njihove prijave iz koje se, naveo je, jasno vidi da iza pokušaja državnog udara stoje “specijalizovane službe režima” koje predvode DPS i crnogorsko podzemlje.

Mandić je kazao da u DF smatraju da je specijalni tužilac Milivoje Katnić pristrasan i zato traže da ode sa te funkcije:

“Ja sam im predočio sljedeće činjenice – DF ima veoma loš odnos sa Katnićem zato što je on pristrasan, neprofesionalan i zato što se stavio na jednu stranu vlasti u borbi protiv DF-a, gradeći predstavu u javnosti kako će se DF kriminilizovati, kako bi se DF kroz te procedure doveo u poziciju nekog sumnjivog političkog subjekta. Ja vjerujem da bi on vrlo brzo trebalo da podnese ostavku i da svoj posao prepusti nekom drugom ko će se nepristrasno i profesionalno baviti ovim i drugim problemima koji opterećuju Crnu Goru”, ocijenio je Mandić.

Pored Mandića, specijalni državni tužilac je pozvao i druge visoke funkcionere DF-a, Slavena Radunovića i Nebojšu Medojevića, da daju izjave u vezi sa događajima 16. oktobra.

Privođenja osumnjičenih u Podgorici


Podsjetimo, visoki funkcioneri Demokratskog fronta pozvani su na saslušanje zbog toga što su, kako tvrde, Specijalno tužilaštvo u susret izborima upozorili da se za 16. oktobar od strane vladajućeg DPS-a navodno spremaju razni scenariji koji bi toj partiji omogućili da ostane na vlasti.

Specijalno tužilaštvo je, podsjetimo, tokom izbornog dana saopštenjem obavijestilo javnost da je uhapsilo „dvadesetak terorista“ koji su se spremali da pucaju na građane, liše slobode crnogorskog premijera i proglase izbornu pobjedu u korist jedne opozicione grupacije. Iako u tom momentu tužilaštvo nije navelo koji je politički subjekt navodno trebalo da profitira od tog, kako specijalni tužilac kaže, krvavog plana, odmah nakon izbora se oglasio Demokratski front čiji funkcioneri su ustvrdili da je „navodni državni udar predstava u režiji DPS-a“ te da su o mogućnosti da se tako nešto desi specijalnog tužioca upozorili pet dana ranije.

Andrija Mandić je tada za podgoričke „Vijesti“ rekao:

„Upozorili smo ga da DPS priprema razne nedozvoljene metode protiv DF-a. Da će raditi svašta, poput kupovanja glasova, organizovanja i smišljanja terorističkih akcija. Katnić već sve to ima na stolu, ali pošto se opredijelio očigledno za varijantu da služi DPS-u i da učestvuje u jednoj nečasnoj raboti, samo neka nastavi tamo gdje je stao.”

Obavijestili i OEBS i delegaciju EU: Slaven Radunović


Gostujući nedavno na TV Vijesti funkcioner DF-a Slaven Radunović je kazao da je DF ova saznanja podijelio i sa međunarodnim institucijama.

„Delegacija Demokratskog fronta, a u jednoj sam bio i ja, obavijestila je OEBS o kome pričate i gospodina Orava iz delegacije EU u Podgorici, da imamo saznanja da će DPS da napravi nešto ovakvo, da će čak ići dotle da hapse ili možda čak likvidiraju nekog iz opozicije u slučaju da opozicija ostvari pobjedu. Mi smo ih obavijestili i znali smo šta radimo.“

Od kada su institucije objavile da je u Crnoj Gori pokušana i spriječena nasilna promjena vlasti, otvoreno je pitanje - da li je i koja politička grupacija bila uključena u navodni plan terorista? U prvim danima nakon istrage specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da u toj fazi nemaju dokaza o povezanosti osumnjičenih terorista i političara u Crnoj Gori, ali je danima kasnije na presu otkrio da se došlo do osnovane sumnje o involviranosti jedne političke grupacije.

„Postoji osnovana sumnja da se radi o jednoj političkoj strukturi i postoji osnovana sumnja da je jedno lice, koje bi došlo na binu u 23 časa iz te političke strukture preuzelo rukovođenje ili kako se kaže komandovanje čitavom ovom strukturom, dakle političarima, teroristima i građanima, i organizovalo i komandovalo nasilni ulazak u Skupštinu“, rekao je tada Katnić.

Pojedinac iz Demokratskog fronta koji je, tvrdi tužilaštvo, od terorista trebalo da preuzme komandu pominje se i u naredbi za sprovođenje istrage, ali ta osoba još nije identifikovana niti privedena. Optužbama da je Demokratski front bio uključen u čitavu priču kasnije se pridružio i bivpši premijer Milo Đukanović u intervjuu televiziji PINK.

„Demokratski front je imao zadatak da izvede ljude ispred parlamenta, da pri tom zažmure kada njihovi saborci – teroristi u uniformama crnogorske policije, sa stepeništa crnogorskog parlamenta, zapucaju po masi. Jer žrtvovati, kako oni misle 20 ili 30 života, a da se pri tome stvori revolt i predstavi to kao nedjelo crnogorskog režima, šta to znači za njih kad su oni u svetoj misiji osvajanja vlasti i u svetoj misiji službe panslovenskim i ruskim pravoslavnim interesima. Ja, dakle, njihovu (DF) aktivnost vidim kao učešće u pripremi mog ubistva i učešće u pripremi oduzimanja Crnoj Gori njene nezavisnosti i suverenosti. Sa tim ćemo svakako morati da živimo. I oni i ja“, kazao je Đukanović.

Dokazi o navodno pripremanom državnom udaru u Crnoj Gori


Podsjetimo, tužilaštvo je u startu uhapsilo dvadeset osoba pod sumnjom da su u Crnoj Gori spremale terorističke napade, a šestoro je ubrzo pušteno na slobodu. Među osumnjičenima je i Mirko Velimirović, koji je u međuvremenu potpisao Sporazum o priznanju krivice. Status svjedoka saradnika je dobio i Aleksandar Sinđelić iz Beograda koji je bio označen kao jedan od ključnih organizatora terorističkih akata, i koji će biti svjedok u procesu koji se vodi protiv ruskih državljana Eduarda Vladimiroviča Širokova i Vladimira Nikolajeviča Popova koji su okrivljeni za stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala nasilne akte u Crnoj Gori. Crna Gora je od državnih organ Rusije zatražila saslušanje Širokova i Popova, a od Srbije izručenje trojice njenih državljana, Predraga Bogićevića, Nemanje Ristića i Miloša Jovanovića, koji se terete da su dio organizovane kriminalne grupe koja je pripremala terorističke napade na dan izbora u Crnoj Gori.