Dostupni linkovi

Crnogorska opozicija traži dokaze o navodnom državnom udaru


Izbori i hapšenje: Jedan od članova grupe iz Srbije koja je spremala akcije u Crnoj Gori
Izbori i hapšenje: Jedan od članova grupe iz Srbije koja je spremala akcije u Crnoj Gori

Crnogorska opozicija ponovila je da ne prihvata rezultate parlamentarnih izbora koji su održani 16. oktobra, a od državnih organa su traže punu istinu i dokaze o navodnom pokušaju državnog udara.

Demokratski front (DF), velika koalicija Ključ, Demokrate i Socijaldemokratska partija (SDP) neće prihvatiti izborni rezultat sve dok, kako su naveli u zajedničkom pismu Državnoj izbornoj komisiji (DIK), ne bude rasvjetljen i do kraja pravno procesuiran slučaj "kriminalno-terorističkog ataka na institucije sistema", zvanog "državni udar", u danu održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora.

Od DIK-a traže da ne proglašava konačne rezultate izbora, budući da, kako tvrde nijedan državni organ, nije dokazao nijednu činjenicu u vezi sa pomenutim teškim krivičnim djelom kriminalnog udruživanja sa pokušajem terorizma.

Eventualno proglašavanje konačnih rezultata bi, smatraju u opoziciji produbilo tešku političku krizu u kojoj se nalazi Crna Gora.

Na to upozorava i funkcioner URE, članice koalicije Ključ Neđeljko Rudović koji je o tome govorio na skupu "Crna Gora nakon parlamentarnih izbora".

"Nakon izbora 16. oktobra, ako imamo u vidu kako je izgledala kampanja DPS-a, Crna Gora ostaje duboko polarizovana zemlja sa još većim međusobnim nepovjerenjem ključnih političkih aktera kao i građana, što sve ukupno ne obećava neku lijepu perspektivu za ovu zemlju", navodi Rudović.

Slično razmišljaju i u SDP-u koji takođe ostaju pri stavu da rezultat izbora ne treba prihvatiti.

"Nemoguć je demokratski iskaz političke volje ukoliko imate rotacije i policijske sirene po svim gradovima Crne Gore, ukoliko na svaki sat sa neke od televizija imate najavu hapšenja premijera i ubijanja građana. U toj situaciji mi imamo opredjeljivanje na osnovu elementarnog osjećaja straha. Ako imamo osjećaj straha koji dominira kod građana na dan izbora, koji se kasnije pojačava gašenjem sredstava komunikacija za građane, onda dolazimo do zaključka da izbori nijesu provedeni u demokratskoj atmosferi", ističe Mirko Stanić, funkcioner SDP-a.

Nemoguć je demokratski iskaz političke volje ukoliko imate rotacije i policijske sirene po svim gradovima Crne Gore: Mirko Stanić
Nemoguć je demokratski iskaz političke volje ukoliko imate rotacije i policijske sirene po svim gradovima Crne Gore: Mirko Stanić


I dok u opoziciji pozivaju DIK da ne objavljuje konačne rezultate izbora, iz DPS-a poručuju da imaju stabilnu većinu sa tradicionalnim koalicionim parterima i da očekuju vrlo brzo dogovor o formiranju nove vlasti.

"Budući da smo dobili 36 mandata siguran sam da zajedno sa Socijaldemokratama, Bošnjačkom strankom, Albanskom partijom i Hrvatskom građanskom inicijativom možemo da formiramo jednu stabilnu i ozbiljnu vlast koja će odgovoriti na sve izazove koji u budućem periodu stoje pred Crnom Gorom", ističe Tarzan Milošević iz DPS-a.

Gotovo identičan stav je i crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića koji je izrazio očekivanje da budu ispoštovani rokovi proglašenja rezultata izbora i konstituisanja parlamenta te da je siguran je da će se to desiti u zakonskom roku – do ponedjeljka, 31. oktobra.

"Odmah nakon konstituisanja Skupštine počeću konsultacije sa predstavnicima stranaka i u najkraćem roku predložiti mandatara", naglasio je Vujanović.

Što se tiče moguće saradnje opozicije sa budućim premijerom Duškom Markovićem, za sada su se o tome eksplicitno izjasnili Neđeljko Rudović iz URA-e i Mirko Stanić iz SDP-a.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
Direktan link

Izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Zlatko Vujović kaže da je realno da tokom naredne četiri godine Crna Gora okonča pregovore o članstvu u EU, ali neće ući u taj savez ukoliko ne bude promjene vlasti što, kako ističe neće biti ni malo jednostavno.

"Jednostavno nije prihvatljivo za EU, nije objašnjivo za njihove birače da punopravni član EU postane zemlja koja nikada nije promijenila vlast, ni potpuno ni djelimično. Mislim da će to biti najveći izazov. Kako do promjene a da ta promjena ne ugrozi evroatlantski i evropski put Crne Gore. To kažem zato što na isti način kako u EU ne žele da nas prihvate jer nijesmo promijenili vlast, takođe su u EU svjesni da bez DPS nema prozapadne vlade. Tako da u tom složenom kontekstu treba naći rješenje", zaključuje Vujović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG