Dostupni linkovi

'Izdajnici' i 'huškači' u svijetlu pokušaja državnog udara


Ključni politički akteri počeli su napade na medije zbog načina kako izvještavaju o tom slučaju kojim se bavi specijalno tužilaštvo
Ključni politički akteri počeli su napade na medije zbog načina kako izvještavaju o tom slučaju kojim se bavi specijalno tužilaštvo

Tri nedjelje nakon parlamentarnih izbora ukupna javnost mnogo više se bavi pokušajem terorističkog napada u izbornoj noći nego rezultatima izjašanjavanja građana Crne Gore.

Još od prvih dana nakon hapšenja osumnjičenih za pokušaj terorizma, ključni politički akteri počeli su napade na medije zbog načina kako izvještavaju o tom slučaju kojim se bavi specijalno tužilaštvo.

Ne dopada im se kako mediji izvještavaju o slučaju, koji još od 16. oktobra ne prestaje da zaokuplja pažnju domaće javnosti kada je uhapšeno 20 državljana Srbije zbog sumnje da su osnovali kriminalnu organizaciju zbog sprovođenja terorističkih akata na teritoriji Crne Gore i planirali ubistvo lidera DPS Mila Đukanovića.

Jedni, poput upravo lidera DPS, optužuju dio medija za izdaju kao i da rade protiv države, dok iz Demokratskog fronta (DF) optužuju pojedine medije za širenje dezinformacija u cilju dovođenja njihovih političkih predstavnika u vezu sa navodnim terorističkim planom o nasilnoj promjeni vlasti.

Govoreći o medijskoj sceni, Đukanović je za TV Pink rekao da u Crnoj Gori imamo dvije medijske kuće, apostrofirajući dnevnike "Dan" i "Vijesti", koje su, kako kaže u čitavom procesu pokušaja nasilne promjene vlasti i terorističkih akcija, bili ozbiljni pomagači onima koji su željeli da prikriju svoje terorističko djelovanje.

Đukanović apostrofirao "Dan" i "Vijesti" kao ozbiljne pomagače onima koji su željeli da prikriju svoje terorističko djelovanje
Đukanović apostrofirao "Dan" i "Vijesti" kao ozbiljne pomagače onima koji su željeli da prikriju svoje terorističko djelovanje

„Oni i danas djeluju sa tih pozicija, i danas ometaju istragu, pokušavaju da ismijavaju rad državnog tužilaštva, ali to će im biti jalova aktivnost. Dakle, moraju da shvate da je ovo do sada bila labudova pjesma i da se očigledan kriminal ne može više podvoditi pod medijske slobode, niti pod djelovanjem NVO sektora, niti pod slobodu opozicionog djelovanja. Dakle, svi moramo raditi u okvirima koje nam je dao Ustav i zakon, a onda kada pređemo tu crvenu liniju, mi nijesmo medijski poslenici, političari, aktivisti NVO sektora“, poručio je Đukanović.

Reagujući na te optužbe Đukanovića, glavni urednik dnevnika "Vijesti" Mihailo Jovović kazao je da Đukanović ponovo poziva na državno i fizičko nasilje nad kritičarima njegove politike.

Urednik "Dana" Nikola Marković kazao je da da je Đukanović diktator koji se plaši slobodnih medija.

Zbog pisanja o navodnoj povezanosti DF sa pokušajem državnog udara, član Predsjedništva DF-a Milan Knežević će tužiti medijske kuće „Pink“, „Informer“, „Dnevne novine“, „Pobjedu“ i portal „CDM“

U saopštenju iz njegove Demokratske narodne partije (DNP) piše da ti mediji, svakodnevno, dezavuišu javnost iznošenjem netačnih konstrukcija i izmišljotina na račun predsjednika DNP-a sa isključivom namjerom omalovažavanja njegove ličnosti i integriteta kao i ugrožavanja njegove bezbjednosti.

Na taj način, dodaje se, osim što provode javni linč istaknutih opozicionih političara bez ijedne činjenice ili dokaza, svakodnevno se crtaju mete visokim funkcionerima DF-a, među kojima je i Knežević.

Medijski analitičar Dragoljub Vuković za RSE kaže da je u Crnoj Gori i prije, a naročito nakon izbora 16. oktobra stvorena atmosfera u kojoj se pokušava zabraniti novinarima da rade svoj posao:

„Sada se stvari dramatično zaoštravaju na poltičkoj sceni u Crnoj Gori i u društvu uopšte. Polarizacija je velika. Ne treba zato zaboraviti da novinarstvo postaje mrtvo onoga trenutka kada mu neko zabrani da sumnja u ime javnosti koja ima pravo da zna, da postavlja pitanja u ime javnosti koja ima pravo da zna, i kada taj neko želi novinare da ima samo kao saveznike u propagandističkim i nekim drugim relacijama. Tako da je sada veoma teško i na velikom je ispitu novinarstvo u Crnoj Gori.“

Moramo doći do istine, a da bi došli do istine moramo postavljati pitanja: Dragoljub Vuković
Moramo doći do istine, a da bi došli do istine moramo postavljati pitanja: Dragoljub Vuković

Prema Vukoviću mediji svakako snose profesionalnu odgovornost za način kako izvještavaju o poznatim događajima na dan održavanja parlamentarnih izbora:

„Imate jednu grupu medija koja se najčešće kvalifikuje kao prorežimska i koja ne sumnja u zvaničnu verziju događaja u vezi sa kriminalnom organizacijom i pokušajem izvođenja terorističkih akcija zarad nasilne promjene vlasti. To je blisko onome što je neka propagandistička dimenzija medija i za mene je to vrlo problematično. Na drugoj strani su mediji koji postavljaju pitanja, koji ne vjeruju u zvaničnu verziju događaja.

Moguće da oni ponekada pretjeruju u toj svojoj sumnjičavosti ali su oni mnogo bliži onome što je svrha medija u demokratskim društvima, a to je da tragaju za informacijama kako bi pitanje istine bilo zatvoreno. Moramo doći do istine, a da bi došli do istine moramo postavljati pitanja.“

Podsjetimo, parlamentarne izbore u Crnoj Gori obilježilo je hapšenje grupe državljana Srbije koji su, prema policijskom i tužilačkom saopštenju, namjeravali da sprovedu terorističke akcije u cilju nasilne promjene vlasti u Crnoj Gori.

Prema naredbi za sprovođenje istrage Bratislav Dikić, Kristina Hristić i Aleksandar Sinđelić osumnjičeni su za pokušaj terorizma, a ostalih jedanaest uhapšenih je osumnjičeno za stvaranje kriminalne organizacije.

Od 20 uhapšenih, odmah je iz pritvora pušteno šestoro.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG