Kosovo ima alternativu za međunarodni telefonski kod

Ilustrativna fotografija

Kosovo nije uznemireno zbog mogućnosti da može doći do prekida korišćenja međunarodnog koda 381 za Kosovo. Zvaničnici vlade Kosova kažu da na stolu imaju rešenje koje će omogućiti da Kosovo ni jednog trenutka ne ostane bez međunarodnih veza. Oni ne isključuju korišćenja međunarodnog koda Albanije.

Posle akcije Kosovskog regulatora telekomunikacija na isključivanju ilegalnih operatera mobilne telefonije iz Srbije iz Beograda je, kako su javili ovdašnji mediji najavljena je mogućnost da Kosovu može biti prekinuto korišćenje međunarodnog koda za fisknu telefoniju i onemogućeno korišćenje interneta.

Zvaničnici Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija nisu uznemireni u slućaju da takve najhave budu ostvarene. Portparol Ministarstva Xhevdet Pozhari kaže da ministarstvo ima alternativu za izlazak iz sadašnje situacije i istiće da Kosovo ni jednog trenutka neće ostati bez fiksne telefonije.

„Naši domaći i međunarodni stručnjaci prate situaciju i imaju alternative za svaki slučaj. U konkretnom slučaju imamo alternativu i nikako neće doći do ostatka bez veza fiksne telefonije. Mi ćemo nastaviti da delujemo kako bi smo imali najbolju moguću alternativu“,
kaže Pozhari.

I nakon dve godine od proglašavanja nezavisnosti Kosovo nije dobilo svoj međunarodni pozivni broj. Međunarodna unija telekomunikacija, koja deluje u okviru Organizacije UN-a, zbog činjenice da Kosovo nije članica UN-a, ne dodeluje međunarodni pozivni broj Kosovu.

Otvorene mogućnosti


U Ministarstvu za saobraćaj i telekomunikacije kažu da imaju rešenje za to i kao jednu od alternativa pominju korišćenje međunaordnog pozivnog broja Albanije.

„Sve su mogućnosti otvorene, ali će zadnju reć o tome reči stručnjaci i oni će oceniti koja je najbolja varijanta u ovom slučaju“
, rekao je Pozhari.

Stručnjak iz oblasti telekomunikacija i univerzitetski profesor Agron Dida kaže kako su internet i mobilna telefonija uticale da fiksna telefonija izgubi značaj i atrofira, tako da je sada pitanje drzavnog kod za fiksnu telefoniju manje značajno u odnosu na pre deset godina.

„ Tada uopšte niste mogli komunicirati sa svetom bez legitimnog pozivnog broja. Sada korišćenje koda neke druge države je jednostavno pitanje dogovora koji ima sve naznake biznisa između dve zemlje“, kaže Dida, koji je 1999. godine bio prvi generalni direktor PTK.

On smatra da Kosovo neće imati nikakve pravne posledice ukoliko odluči da prekine korišćenje međunarodnog koda Srbije.

Međunarodna unija telekomunikacija je omogućila da zemlje koje imaju problem priznanja koriste ono što se zove geografski kod. Kosovo je odbilo takav kod i zahteva da dobije svoj međunarodni pozivni broj.

Na Kosovu se koriste tri međunarodna pozivna broja u fisknoj i mobilnoj telefoniji. U fiksnoj to je 381, u mobilnoj telefoniji Vala se koristi kod Monaka 377 i u mobilnoj telefoniji IPKO kod Slovenije 386.

Korišćenje tih kodova je praćeno i visokim obavezama prema operaterima tih zemalja, koje Kosovo redovno ispunjava i što i te kako opterečuje budžet Kosova.

*****
Pročitajte i ovo:
Srbi protestuju zbog prekida mreže, Priština zadovoljna

Isključenje srpskih operatora se politički podgreva
Eksplozija kod predajnika kosovskog provajdera, nema povređenih
Centralno Kosovo bez srpske mobilne mreže