Dostupni linkovi

Centralno Kosovo bez srpske mobilne mreže


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Radnici regulatornog tela za telekomunikacije Kosova jutros su uklonili opremu za mobilnu telefoniju svih provajdera iz Srbije na području centralnog Kosova.

Predsednik regularnog tela Ekrem Hoča rekao je da je od ranog jutra eliminisano 14 baznih stanica na nivou cele teritorije Kosova i da će se sa akcijom nastaviti.

U Telekomu Srbije su najavili saopštenje kada utvrde šta se sve tačno dešavalo i ko je odgovoran za ovaj, kako su kazali, „vandalski čin“.

Područje centralnog Kosova od jutros je bez signala mobilne telefonije Telekoma Srbije, Telenora i VIP mreže, nakon akcije skidanje antena i presecanja kablova koje su izveli radnici Regulatornog tela za telekomunikacije Kosova, uz podršku specijalnih jedinica kosovske policije.

Antene i predajnici su skinuti za baznih stanica u Badovcu kod Gračanice, Gušterici kod Lipljana i Babinom Mostu kod Obilića. Akcija uklanjanja predajnika i antena i presecanja kablova izvršena je jutros u pet časova, odlukom Regulatornog tela za telekomunikacije.

Ekipe kosovskog ministarstva su potom u selu Vrbovac kod Klokota ušli u dvorište Crkve i presekli kablove mobilne telefonije Srbije, a potom odneli kompletnu opremu Telekoma, Telenora i VIP-a.

Ometanje kosovske mobilne telefonije

Otac Zvonko Kostić iz Vrbovca izjavio je za RSE da je akcija odnošenja opreme počela jutros oko 7 časova.

„Oko 50 policajaca KPS-a i radnika ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije upalo je jutros u dvorište crkve u Vrbovcu i u akciji koja je trajala oko sat vremena presekli su kablove mobilne telefonije, a kompletnu opremu i repetitore utovarili u svoja vozila i odneli“
, kazao je otac Zvonko.

On je rekao da su radnici kosovskog ministarstva kazali da Telekom i Telenor na Kosovu rade nelegalno i da ometaju rad kosovske mobilne telefonije.

Radnici Telekoma Srbije trenutno pokušavaju da osposobe fiksnu telefoniju u selima oko Gračanice. Mobilna telefonija 064 mreže trenutno radi samo u Gračanici, i to sa veoma slabim signalom. Mala bazna stanica mobilne telefonije u Gračanici jutros nije dirana.

Inače, bez signala mobilne telefonije trenutno je oko 40.000 Srba u centralnom Kosovu kao i veliki broj Albanaca.

XS
SM
MD
LG