Kako će Kosovo da prihvati militante iz Sirije?

Iz propagandnog videa "Islamske države", fotoarhiv

Piše: Taulant Qenaj

Vlada Kosova sa zabrinutošću prati stanje građana Kosova koji se još uvek nalaze na ratnim žarištima u Siriji. Veruje se da je tamo više od 150 muškaraca, žena i dece sa Kosova, plus 60 dece koja su tamo rođena a kojima je najmanje jedan od roditelja državljanin Kosova.

Iz Vlade navode da će u ovom slučaju delovati kao i ostale države članice globalne koalicije protiv militantne grupe "Islamska država" (IDIL).

U pismenom odgovoru se, međutim, ne navodi da li Kosovo ima nekih konkretnih planova za povratak svojih državljana.

Ističe se da je Vlada Kosova sebi postavila prioritet i maksimalno se zalaže da zaštiti svoje građane od ekstremističkih ideologija, ali i da spreči sve oblike nasilnog ekstremizma i terorizma.

"Od desetina Kosovara i njihove porodice (žene i deca) koji se i dalje nalaze u konfliktnim zonama, jedan broj je uhapšen ili se nalaze u različitim kampovima sirijskih opozicionih snaga. Uzimajući u obzir mogućnost njihove repatrijacije, Vlada Republike Kosova, članice koalicije protiv IDIL-a, nastaviće da tretira ovo pitanje u skladu sa politikama koalicije, praksama država članica, i poštujući međunarodno pravo, Ustav, zkaone i interese građana i države", navodi se u odgovoru.

Vlada Kosova tvrdi i da je dokazala da je poverljiv partner u toj koaliciji i da je pružila vredan doprinos u postizanju njenih ciljeva.

"Bezbednosne institucije Republike Kosova uhapsile su i izvele pred lice pravde sva lica koja su se vratila iz konfliktnih zona i ostale osobe koje su organizovale, regrutovale, finansirale i olakšale njihovo putovanje u konfliktnim zonama. Institucije Republike Kosova su izradile dokumente i osnovale mehanizme za rehabilitaciju radikalizovanih osoba, stranih boraca i njihovih porodica", dodaje se u odgovoru.

Iz kabineta premijera navode da je ocenjeno da je Kosovo lider u regionu a kada se radi o posvećenosti Vlade Republike Kosova tretiranju, sprečavanju i borbi ove pojave.

Poslednjih nedelja Sirijske demokratske snage i saveznici koje podržava SAD oslobodili su na stotine građana koji su bili zatvoreni unutar prostora kojeg je kontrolisala "Islamska država".

Na osnovu zvaničnih podataka, 316 osoba sa Kosova je učestvovalo u stranim konfliktima u Siriji i Irak. Na Kosovo se vratilo njih 117.

Odlazak mladih na strana ratišta nateralo je kosovske institucije da usvoje poseban zakon kojim se sankcionišu takva krivična dela.

Vaš browser nepodržava HTML5

Podujevo ne klanja IDIL-u