Kosor: Ne znam za financiranja "ispod stola i nad stolom"

Jadranka Kosor

Svjedočenjem Jadranke Kosor, Sanaderove nasljednice na čelu HDZ-a i hrvatske Vlade nastavljeno je suđenje u slučaju „Fimi media“ gdje se Ivu Sanadera i više drugih osoba, ali i HDZ kao stranku tereti za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstava – dijelom za osobno bogaćenje, a dijelom za crne fondove HDZ-a.

Bivša hrvatska premijerka i bivša šefica HDZ-a Jadranka Kosor opovrgla je svjedočenje bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića da je Ivo Sanader koristio crne fondove HDZ-a u izbornim kampanjama. Sanadera i suradnike tereti se za isisavanje novca iz proračuna od povratka HDZ-a na vlast 2003. godine do sredine 2009, kada Sanader iznenada odlazi s čela stranke i Vlade. Barišić koji je po optužnici bio glavni operativac u ovoj operaciji priznao je svoju krivicu. U to je vrijeme Jadranka Kosor bila zamjenica predsjednika HDZ-a i najbliža Sanaderova suradnica.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pročitao je Barišićev iskaz iz istrage o njegovom kratkom sastanku sa Sanaderom i Jadrankom Kosor na dan Sanaderovog odlaska, a Kosoričinog preuzimanja kormila u Vladi i HDZ-u. Na tom je sastanku nova šefica HDZ-a saznala da HDZ ima neevidentirane gotovine 2 milijuna kuna i 300.000 eura.

„Ona je to primila na znanje i nije ništa komentirala. Ivo Sanader me je pitao koliko ima tog novca, a Jadranki Kosor je rekao da se izbori ne mogu dobiti samo financiranjem iz redovitih sredstava. Potom je rukom pokazao ispod stola i pokazao da se izbori dobivaju sa 2/3 tog novca ispod stola, a tek je 1/3 na stolu, odnosno samo je 1/3 legalnih sredstava,“ pročitao je Prodanović Barišićev iskaz iz istrage.

Jadranka Kosor odgovorila je kako dijela razgovora o korištenju crnih stranačkih fondova u izborne svrhe - nije bilo.

„Financiranje ispod stola i nad stolom – ja se apsolutno ne sjećam! Ja mislim da to nije bilo tako jer bih vjerojatno sigurno - poznavajući sebe – pitala: a što to znači, ti pokreti nad stolom i ispod stola?“ kazala je ona.

Ona je dodala kako joj je rečeno da je to novac od donacija i da bi – citiramo – „sa današnjom pameću i saznanjima“ inzistirala da se taj novac vrati donatorima ili uplati u državni proračun.

Govoreći o funkcioniranju predsjedništva HDZ-a u Sanaderovo vrijeme, ona je kazala kako je on sazivao sjednice, sastavljao dnevni red i predlagao zaključke. Iako to statut stranke nalaže, o financijama se nikada nije raspravljalo, osim o donacijama u humanitarne svrhe. Ona je kazala kako se na predsjedništvu HDZ-a nije raspravljalo o kupovanju medija, financiranju HDZ-a BiH i kupovanju pjevača za sudjelovanje u izbornim kampanjama, što sve optužnica tvrdi da je financirano HDZ-ovim crnim fondovima.

„Ja sam pak mislila da određeni pjevači za koje se znalo da su članovi HDZ-a u kampanjama nastupaju besplatno. To bi se očekivalo od svakog člana HDZ-a“, rekla je Kosor.

Dević: Suđenje ide u korist tužiteljstva

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović zadovoljan je svjedočenjem Jadranke Kosor.

Branitelj Čedo Prodanović i Ivo Sanader, 3. srpnja 2012.


„Potvrdila je neke notorne činjenice – to da su financijski dokumenti bili svima na uvid, da su bili pregledani od strane nadležnih organa, da u njima nije bilo nezakonitosti pa ih se onda nije trebalo ni skrivati, što se stalno insinuira od strane optužbe. I – na kraju krajeva – demantirala je neke neistinite dijelove iskaza gospodina Barišića“, izjavio je Prodanović.

O tijeku postupka i svjedočenju Jadranke Kosor za RSE govori novinar HTV-a Damir Dević kaže:

„Ja mislim da suđenje u slučaju 'Fimi media' za sada ide prilično u korist tužiteljstva, bez obzira na ovo što se danas dogodilo. Naravno da Jadranka Kosor nije mogla priznati: 'Da, znala sam i čula sam da u mojoj stranci ima nelegalnog novca.' Jer, da je to priznala, samim time bi priznala i vlastitu kaznenu odgovornost . Jer, saznanje o kaznenom djelu, a neprijavljivanje tog kaznenog djela je također – kazneno djelo. Ni od koga se ne može očekivati da sam sebe tereti i optužuje, to je logično. Ja mislim da je Barišić govorio istinu, a Sanader i njegova obrana imaju se pravo tješiti da je to nešto bitno.“

Sanadera i više drugih osoba tereti se da su preko marketinške agencije „Fimi media“ isisavanjem novca iz javnih poduzeća i ministarstava oštetili proračun za 70 milijuna kuna, nešto preko 9 milijuna eura, što za osobnu korist, što za crne fondove HDZ-a.

Sanader i bivši glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček nisu priznali krivicu, dok ostali jesu i terete Sanadera da je bio mozak cijele operacije. HDZ tvrdi da je crni fond postojao, ali da je funkcionirao mimo znanja legalnih stranačkih organa. Suđenje se nastavlja 9. srpnja.