Dostupni linkovi

Suđenje za Fimi mediju: Sanader kontrolisao fondove HDZ-a


Ivo Sanader
Ivo Sanader
Izvor: Agencije

Suđenje za aferu Fimi medija nastavljeno je u zagrebačkom sudu, čitanjem zapisnika istrage i pregledom snimaka ispitivanja bivšeg blagajnika HDZ Mladena Barišića.

Preko agencije Fimi medija je iz državnih organa i preduzeća isisano oko 70 miliona kuna (9,34 miliona eura). Zbog toga su se na optuženičkoj klupi našli bivši premijer i šef HDZ Ivo Sanader i njegova stranka.

Barišić je na početku suđenja u prošli ponedeljak priznao krivicu, jer je gotovinu nosio Sanaderu i punio "crni fond" HDZ-a, ali je rekao da će se braniti ćutanjem, zbog čega sud pregleda snimke sa iskazima.

Barišić je u istrazi izjavio da su se novcem izvučenim preko Fimi medije plaćali troškovi hotelskog smeštaja Sanaderove braće, kojima je, navodno sve do njegovog odlaska s premijerske dužnosti 1. jula 2009. morao da daje i gotovinu.

Na zahtev bivšeg premijera, plaćao je troškove uvoza luksuznih oldtajmera njegovom prijatelju Mariju Zuboviću, a u nabavci automobila pomogao je partneru Sanaderove ćerke.Barišić optužuje Sanadera da je odlučio da se pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu, poznatom po ustaškoj ikonografiji na koncertima, isplati 515.000 eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku.

Prvobitno je bilo predviđeno da mu se plati 200.000 eura, ali je Tompson koji je u to vrijeme kupovao luksuzni stan, a sada ima problema s poreskom upravom, na kraju dobio pola miliona eura.

Barišić tvrdi i da su pare iz "crnih fondova", na Sanaderov zahtjev, isplaćivane i Miši Kovaču i Nini Badrić koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima i koji su dobili desetine hiljada eura.

Potvrdio je da mu je direktor poslovnog centra Arena Zoran Gobac, prilikom otvaranja, rekao da je dva miliona kuna (267.000 eura) za stranku predao portparolu HDZ-a i vlade Ratku Mačeku.U iskazu se navodi da je za "crni fond" znao tadašnji generalni sekretar HDZ-a Ivan Jarnjak.

Barišićev iskaz negirali su Sanader i njegova odbrana, smatrajući ga potpuno neistinitim. Prigovor su uputili i advokati bivšeg portparola HDZ-a i vlade Mačeka i HDZ-a, smatrajući da je kontradiktoran.

Suđenje se sutra nastavlja ispitivanjem ostalih optuženih koji su priznali krivicu.

Od optuženih su Barišić, koji je bio i šef carine, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, pravna zastupnica Fimi medije Marica Ivanković i blagajnica HDZ-a Branka Pavošević priznali krivicu, ali se nisu nagodili s tužilaštvom.

Sanader, Maček i pravni zastupnik HDZ-a Damir Sesvečan nisu priznali krivicu.

Optužnica u ovom slučaju jedna je od najvećih u istoriji hrvatskog sudstva i ima više od 550 stranica.Bivši premijer Sanader tereti se da je od kraja 2003. do jula 2009. povezao ostale optužene s namerom ilegalnog finansiranja HDZ-a i sticanja lične koristi.
XS
SM
MD
LG