Brisel u izveštaju o napretku o 'značajnom padu' usklađenosti Srbije sa EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu EU u Briselu, 23. jun 2022.

Stopa usklađenosti Srbije sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom je "značajno smanjena" i od 64 odsto, koliko je obeležila u 2020, usklađenost je pala na 45 odsto.

Ovo su nalazi Evropske komisije u najnovijem godišnjem paketu proširenja koji će biti objavljen 12. oktobra.

U nacrtu izveštaja, u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, se podvlači da se Srbija nije uskladila sa sankcijama protiv Rusije, koje je Evropska unija (EU) uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

"Niz akcija i izjava Srbije je bio u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU. Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim merama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije", navodi se u dokumentu.

ostali izveštaji:

U izveštaju o Kosovu Brisel poziva na 'hitan' sporazum sa Srbijom i ukidanje viza'Bez napretka u ključnim poljima', navodi Evropska komisija u izveštaju o BiHIzveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori: Vlasti nisu pokazale posvećenost agendi EU

Odnosi sa susedima zategnuti i izazovni

Što se tiče regionalne saradnje, u izveštaju o Srbiji se ocenjuje da je zemlja ostala posvećena unapređenju bilateralnih odnosa.

Međutim, spominje se da su odnosi sa sa Hrvatskom "sve više zategnuti uz povremene političke sukobe."

pročitajte više Vučić: Niko nije otvoreno tražio od Srbije sankcije Rusiji, ali svi govore o tome

Odnosi Srbije sa Crnom Gorom se u dokumentu ocenjuju "izazovnim", ali se naglašava da su obe strane nagovestile veću spremnost za resetovanje odnosa i napore na rešavanju otvorenih pitanja.

Dogovor sa Kosovom ključan i hitan

Poseban odlomak se odnosi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom.

Spominje se da je u proteklom periodu došlo do susreta glavnih pregovarača i jedan sastanak na nivou lidera, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina (Albin) Kurtija.

Ipak, dodaje se da nema konkretnog napretka u pregovorima o sveobuhvatnom i zakonski obaveznog sporazuma.

Putem ovog dokumenta pozivaju se Kosovo i Srbija da se "bez daljeg odlaganja" konstruktivno angažuju i unaprede pregovore o sveobuhvatnom, pravno-obavezujućem sporazumu o normalizaciji.

Postizanje takvog sporazuma je "hitno i ključno", navodi se u izveštaju, kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na evropskom putu.

Ograničen napredak u borbi protiv korupcije, loša ocena u borbi protiv organizovanog kriminala

Kada je reč o borbi protiv korupcije, u izveštaju se naglašava da je Srbija učinila samo "ograničeni napredak".

Sa tim u vezi, spominje se da je broj novih istraga i konačnih presuda povećan u 2021. u poređenu sa godinom ranije, ali da je pao broj prvostepenih optužnica.

možda vas zanima GRECO: Srbija da spreči korupciju među najvišim državnim organima i policijom

Na polju borbe protiv korupcije se ocenjuje da je obeležen neki napredak.

Naglašava se da je neznatno povećan broj optužnica i prvostepenih presuda u slučajevima visokog profila.

Navodi se da Srbija treba da pojača prevenciju i suzbijanje korupcije te poveća konačnu konfiskaciju imovine u predmetima visokog profila.

"Oni sektori koji su najranjiviji korupciji zahtevaju ciljane procene rizika i posvećene akcije", ocenjuje se u dokumentu.

Lošu ocenu je Srbija dobila i po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala gde se kaže da je obeležen samo "ograničen napredak".

Spominje se da je u proteklom periodu povećan broj novih istraga i konačnih presuda ali da je opao broj optužnica i prvostepenih presuda. Takođe se kaže da je ograničen broj zaplena i konačnih konfiskacija.

Priznaje se da je nivo razumevanja i pristup konfiskaciji poboljšan što bi, kako se navodi u izveštaju, trebalo da dovede do boljih rezultata u budućnosti.

Nema napretka u slobodi izražavanja

Nikakav napredak nije obeležen u slobodi izražavanja, stoji u izveštaju o Srbiji.

Stručnjaci Evropske komisije u izveštaju podvlače da su zabrinjavajući slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima, te se naglašava da treba dodatno ojačati u praksi nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja.

Pročitajte i ovo: Nacionalne frekvencije u Srbiji ponovo dobile TV Pink, Happy, Prva i B92

U dokumentu se podseća da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodelilo sve četiri nacionalne frekvencije istim televizijskim kanalima kao i u prethodnom periodu, u kom su svi dobijali opomene od REM-a zbog kršenja zakonskih obaveza.

U izveštaju se ponavlja ocena Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) nakon izbora u Srbiji da je javni servis ravnopravno pokrivao aktivnosti kampanje svih učesnika, ali je pružio ogromnu nekritičku pokrivenost javnim zvaničnicima koji su takođe bili kandidati na izborima.

Kontradiktorna komunikacija vlasti o Europrideu

U poglavlju koje se odnosi na osnovna prava, veliki deo se posvećuje organizaciji Europride u Srbiji 17. septembra za koje se tvrdi da je održavanje manifestacije bilo neizvesno do poslednjeg trenutka.

Sa tim u vezi, ocenjuje se da je komunikacija vlasti oko ove manifestacije bila "kontradiktorna".

"Dok su vlasti održavale kontakte sa organizatorima kako bi pronašli rešenje, ostali su neobavezni u pogledu održavanja parade sa zvaničnom dozvolom", navodi se u izveštaju Evropske komisije za Srbiju.

podsetite se U Beogradu hapšenja zbog napada na policiju tokom Evroprajda

Paket proširenja zajedno sa odvojenim izveštajima za svaku državu treba da usvoji kolegijum Evropske komisije.

Izveštaji o svakoj zemlji pojedinačno pokrivaju period od godinu dana.

Ovaj dokument će biti obelodanjen 12. oktobra.