Dostupni linkovi

Nacionalne frekvencije u Srbiji ponovo dobile TV Pink, Happy, Prva i B92


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) dodelilo je nacionalne frekvencije za četiri televizijske kuće koje su i do sada imale dozvolu za televizijsko emitovanje na području cele Srbije, dok će se o "petoj frekvenciji" raspravljati ove jeseni.

Kako je saopšteno nakon sednice 29. jula, Savet REM-a je većinom glasova dao dozvole televizijama Prva, Pink, Happy i B92.

Ove medijske kuće su i do sada imale nacionalnu frekvenciju. Njih je društvena mreža Tviter ranije označila kao medije koji sarađuju sa Vladom Srbije.

Regulatorno telo za elektronske medije dodelilo je četiri nacionalne frekvencije radijskim stanicama Hit Music, Play Radio, Radio S i Radio S2. Ove stanice su i do sada imale doozvolu za emitovanje na teritoriji cele Srbije.

U saopštenju Saveta REM navodi se da je odluka donesena "na profesionalan i odgovoran način" i "u skladu sa demokratskom procedurom".

Na ovogodišnji konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija prijavilo se 14 televizija i sedam radiostanica.

Savet REM-a je na istoj sednici doneo odluku o raspisivanju Konkursa za dodeljivanje još jedne dozvole za takozvanu "petu frekvenciju".

Judita Popović, članica Saveta REM izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će odluka o "petoj frekvenciji" biti doneta "najverovatnije od jeseni".

Ona je dodelu četiri frekvencije ocenila kao "pomalo očekivanu".

"Nadala sam se da će ipak da prevlada potreba za pluralizmom", kaže Popović.

Ona dodaje da "daje nadu" što je odlučeno da se raspiše konkurs za petu frekvenciju.

"Nadam se da će dobiti televizija koja nije u šablonu i koja je zaista nezavisna od vlasti", kaže Popović.

Slavko Ćuruvija fondacija i CRTA ocenili su da je REM odlukom da ponovo dodeli nacionalne frekvencije "televizijama koje godinama unazad ne poštuju ni minimum propisanih uslova za pružanje medijske usluge", prekršio odredbe Pravilnika kojim je regulisan postupak i kriterijumi za izdavanje dozvola.

Ove nevladine organizacije su najavile da će pokrenuti postupke pred nadležnim institucijama protiv REM-a zbog "nepoštovanja" Zakona o elektronskim medijima i kriterijuma za odlučivanje koji su precizno definisani Pravilnikom.

Frekvencije su talasne dužine na kojima se emituje televizijski signal. Njihov broj je ograničen, smatraju se nacionalnim dobrom i njihov vlasnik je država.

Dozvola za emitovanje na nacionalnim frekvencijama izdaju se na period od osam godina.

XS
SM
MD
LG