I nakon nadgledanja nezavisnosti EULEX-u značajna ovlašćenja

Eulex

Izgleda da završetak nadgledanja kosovske nezavisnosti neće okončati izvršna ovlašćenja međunarodnim misijama na Kosovu. I nakon odluke da se Međunarodna civilna kancelarija zatvori u septembru, što će privesti kraju međunarodno nadgledanje nezavisnosti, ostale međunarodne misije na Kosovu će ipak zadržati važnu ulogu u zemlji. Osim KFOR-a pod komandom NATO-a koji će nastaviti da pruža bezbednost na celoj teritoriji zemlje, značajna ovlašćenja će imati i misija EU za vladavinu prava na Kosovu, EULEX.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je naglasio da će i nakon okončanja nadgledanja nezavisnosti, kosovske institucije osigurati zakonsku osnovu za izvršna ovlašćenja misiji EULEX-a.

„Posvećeni smo tome da pronađemo odgovarajuću zakonsku osnovu da produžetak mandata EULEX-u, uključujući i izvršna ovlašćenja toj misiji sve do juna 2014. godine“, kazao je Thaçi, ali bez preciziranja o ovlašćenjima koja će se omogućiti putem kosovskog Ustava i zakona.

Da podsetimo, misija EULEX-a na Kosovu je statusno neutralna obzirom da unutar unije ne postoji jedinstvo kada je u pitanju nezavisnost Kosova. EULEX radi pod opštim okvirom Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1244 i ima unificiran lanac komande prema Briselu.

Maja Kocijančić

O budućoj ulozi EULEX-a u sredu je u Briselu govorila i Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije, ističući da će Kosovo i dalje ostati prioritet EU.

„U više navrata smo rekli da Kosovo ima evropsku perspektivu, kao i ostale zemlje u Zapadnom Balkanu. Posvećeni smo da imamo vodeću ulogu kako bi pomogli Kosovu u angažovanjima za evropskim reformama, kao i u pružanju pomoći putem našeg specijalnog predstavnika EU“, kazala jeo na.

Kocijančić je dodala da će vladavina zakona ostati prioritet EULEX-a, te da će prema tome ova misija nastaviti da obavlja svoje funkcije na osnovu mandata kojeg su podržale sve 27 zemlje članice EU, u skladu sa domaćim zakonima.

„Ova zakonska osnova će biti u skladu i sa Ustavom Kosova“, kazala je Kocijančić.

Inače, EU je u junu produžila mandat EULEX-u do 14. juna 2014.

EULEX je najveća civilna misija koja je ikada raspoređena čiji je glavni cilj pomoć i podrška Kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava, konkretno u oblasti policije, pravosuđa i carine.

To je tehnička misija koja će nadgledati, pratiti i savetovati, istovremeno zadržavajući izvestan broj ograničenih izvršnih ovlašćenja.

Ova misija se uglavnom bavi osetljivim pitanjima, obzirom da se smatra da domaće institucije nisu još uvek spremne da se stime suoče.