Greške ili namjere pri raspodjeli pomoći u Federaciji BiH

Bosna i Hercegovina tokom pandemije

Zenica, grad u srednjem dijelu Bosne i Hercegovine i Tuzla u istočnom dijelu BiH, nisu dobili ni jedan euro u prvotnoj odluci Vlade Federacije BiH da nižim nivoima vlasti (kantoni i općine) dodijeli 21 milion konvertibilnih maraka (10,7 miliona eura) u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Istodobno, Kupres, gradić u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koji ima 5.000 stanovnika trebao je dobiti 350.000 eura, a Visoko, u srednjem dijelu BiH, sa 40.000 stanovnika 25.000 eura.

O korona virusu, iz minuta u minut

Dva dana nakon što je donijela odluku, Vlada Federacije je na telefonskoj sjednici, u nedjelju, 5.aprila, istu i poništila i ta sredstva preusmjerila za nabavku medicinske opreme za borbu protiv korona virusa.

Prvobitnom odlukom, novac je kantonima i općinama trebao biti raspoređen po kriterijima kao što su: površina, broj stanovnika, te broj učenika u osnovnim i srednjima školama.

Reakcija ministra Čampare

Na spomenutu odluku i kriteriju po kojima se novac trebao dijeliti prvi je reagirao Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, inače kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

Čampara za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je u spomenutoj odluci napravljeno mnogo grešaka, te da nisu ispoštovani utvrđeni kriteriji.

On greške pripisuje time što su "u Vladi Federacije BiH u ovom trenutku svi okupirani donošenjem mjera usmjerenih protiv korona virusa".

"Vlada Federacije BiH do sada je izdvojila negdje oko 50.000 KM (25.000 eura) za nabavku medicinske opreme uslijed pandemije. Izdvojit ćemo još, ako bude potrebno. U ovom trenutku imamo dva prioriteta, a to su zdravlje građana i očuvanje privrede", ističe Čampara.

Ministar Čampara (na fotografiji) kaže kako je u spomenutoj odluci napravljeno mnogo grešaka, te da nisu ispoštovani utvrđeni kriteriji.

Gradonačelnik Zenice traži ostavku premijera

Među općinama koje prema spornoj odluci nije trebala dobiti nijedan euro je Zenica, koja treća po veličini općina u Federaciji, ali i jedan od najvećih privrednih, univerzitetskih, kulturnih sportskih centara u tom entitetu.

HDZ i SDA i dalje ljude i bolest dijele po nacionalnoj osnovi -
gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice u izjavi za RSE napominje kako bi zbog ove odluke predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić trebao dati ostavku.

"Još uvijek tražim ostavku od premijera Novalića, jer u ovakvim kriznim vremenima političari to ne smiju raditi. HDZ i SDA i dalje ljude i bolest dijele po nacionalnoj osnovi. Drago mi je da su odluku poništili, ali me zanima kako će po novoj odluci medicinska oprema biti podijeljena. Živi bili, pa vidjeli", dodao je Kasumović.

Nezadovoljna i premijerka BPK Goražde

Prvobitnom odlukom Vlade Federacije Bosansko-podrinjski kanton Goražde (na istoku BiH) sa 23.000 stanovnika trebalo je dobiti milion i 450.000 eura, a Posavski kanton (na sjeveru BiH) sa 44.000 stanovnika 600.000 eura.

Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) nije zadovoljna što je prvobitna odluka poništena. Za RSE je istakala kako je, bez tog novca, ugrožena stabilnost tog kantona.

"Bez finansijske pomoći u vidu novčanog iznosa, koji bi se odnosio na grant sredstva za BPK Goražde, mi bismo došli u situaciju da ne možemo ispunjavati svoje ustavne nadležnosti kao jedan od kantona unutar Federacije BiH. Mi smo o tome izvijestili i Vladu, kao i sve ministre u Vladi. Budžet BPK Goražde za ovu godinu iznosi oko 40 miliona konvertibilnih maraka. Međutim, ukupna kreditna zaduženja su oko 13 miliona, tako da ne postoji mogućnost ni novog kreditnog zaduženja", kazala je Obuća.

Pročitajte i ovo: Dodik kod Vučića, Čović kod Plenkovića, Izetbegović kod Erdogana

Kriteriji i povjerenje građana

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka za RSE ističe da je sasvim jasno kako u raspodjeli ovih sredstava kriteriji bili politički i nacionalni, a ne stvarna potreba građana.

"Građani sve više gube povjerenje u ovu vlast u momentu kada strahuju za svoje zdravlje i u momentu kada strahuju od čega će živjeti i generalno kako će sve ovo preživjeti", dodaje Cenić.

Cenić, također, naglašava kako ne vjeruje da će Vlada Federacije u budućnosti donijeti i neke bolje odluke.

"Mjere koje su do sada predložene i koje će se naći pred Parlamentom FBiH, samo će povećati troškove 'socijale'. Ne radi se na podizanju kupovne moći građana i na sprečavanju još veće kontrakcije ponude i potražnje i očuvanju radnih mjesta", naglasila je Cenić.

Iz Ureda premijera Vlade Federacije BiH i Ministarstva financija Federacije BiH, koji su glavni kreatori sporne odluke, za RSE nisu odgovorili na pitanja da li su prekršeni kriteriji u odluci, te ako nisu, zbog čega je odluka poništena.

Federacija BiH, jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta, sastoji se od 10 kantona, u okviru kojih je 79 općina.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.