DSS za oporezivanje rijalitija i turbo-folka

Vojislav Koštunica tokom kampanje za izbore - 2003. godina

"Protiv kiča i šunda", nova je inicijativa Demokratske stranke Srbije, kojom ta partija traži da država oporezuje rijaliti šou-programe, turbo-folk i sve sporne sadržaje u medijima. Ali, mnogi mnogi srbijanski umetnici i teoretičari kulture ovakav potez DSS smatraju licemernim i potpuno promašenim.

Pisac Siniša Kovačević iz DSS-a, kaže za RSE da je namera ove stranke bila da se stvori alternativa postojećoj kulturnoj politici.

”To je u okviru jednog kulturološkog modela koji DSS zagovara i koji treba da bude supstitut za ovo postojeće ludilo, odnosno za ne postojanje bilo kakve kulturne politike ovog trenutka na kulturnoj mapi Srbije, a bojim se da ni kulturna mapa regiona nije mnogo bolja. Unutra DSS postoje oni koji su poštovaoci gospođe Svetlane Ražnatović, kao što postoje ljudi koji su poštovaoci gospođe Slađane Milošević koja pripada jednom sasvim drugom muzičkom obrascu i jednom drugom pogledu na svet”,
kaže Kovačević.

Ali, mnogi zaboravljaju da su upravo neke od prvih pesama Slađana Milošević, koja je i predsednica Gradskog odbora za kulturu DSS-a, bile na proceni kod tadašnjih komunističkih cenzora, da li jesu ili nisu šund.

Upravo zbog toga, slikar Uroš Đurić, kaže za RSE da je pored same ideje DSS-a sporna i pomenuta Slađana Milošević kao ličnost koja tu ideju promoviše.

”Ko je Slađana Milošević, mislim, ko je ta ta žena stvarno? Kako ona može da reprezentuje bilo šta u kulturi u ovoj zemlji? Tome se zaista treba smejati, to treba izvrgnuti ruglu. Njihova inicijativa je potpuna glupost. To treba ignorisati i treba se smejati tome”,
naglašava Đurić.

Mnogi ovaj potez DSS-a smtraju krajnje neiskrenim. Naime, upravo ta stranka potpomognuta koalicionim partnerom NS na proslavi Srpske nove godine 13. januara 2007. godine, odlučila je da okupljene zabavlja jedna od najvećih folk-diva Svetlana Ražnatović. I dok je ona držala kraći i naglašeno politički govor, Vojisalav Koštunica bio je u prvim redovima, a čitav događaj direktno je prenosila televizija “Pink”, protiv čijih sadržaja se DSS danas bori.

”Želim da vam kažem da mi je pripala izuzetna čast da se zahvalim, u svoje i vaše ime, čoveku koji je ujedinio sve stranke, ujedinio čitavu Srbiju. Naš premijer, voljeni premijer, doktor Vojisav Koštunica. Ajmo, veliki pozdrav”,
govorila je Svetlana Ražnatović na proslavi ispred Savezne skupštine 13. januara 2007. godine.



Uz to, predstavnici te stranke koncert Rezidensa na Kolarcu nazvala satanističkim skupom.

Stvar slobodnog izbora

Na naše pitanje, kako objašnjava nameru svoje stranke da se bori protiv turbo-folka, a da u isto vreme organizuje njihove koncerte, kao što je to bio slučaj sa koncertom Ražnatović, ali i sa mnogim drugim pevačima koji su bliski prijatelji njihovog koalcionog partnera Velimira Ilića, Siniša Kovačević je odgovorio:

“Bojim se da u vašem pitanju prepoznajem određenu vrstu malicioznosti. Da li će Vojislav Koštunica ići na taj koncert to je stvar njegovog slobodnog izbora ili njegove političke procene. To je apsolutno irelevantna stvar”,
kaže Kovačević.

Čini mi se da je ova inicijativa potpuno periferna, ako se ne pokrene pitanje kompletne edukativne i kulturne politike, kao integrativnih, zajedničkih politika, ocenjuje teoretičarka kulture Milena Dragićević-Šešić.

Teoretičarka kulture Milena Dragićević-Šešić, kaže za RSE da takve poteze DSS, imajući u vidu da su upravo oni bili jedni od promotera koncerata pevača i pevačica koje sada žele dodatno da oporezuju, u najmanju ruku smatra licemernim.

”Mislim da se posebno opozicione stranke danas nalaze u poziciji da znaju da moraju da pokrenu neke teme i neke akciji i ovo je, u stvari, možda najbezbolnija tema oko koje mile da mogu lako uspostaviti javni konsezus. U svakom slučaju, čini mi se da je ova inicijativa potpuno periferna, ako se ne pokrene pitanje kompletne edukativne i kulturne politike, kao integrativnih, zajedničkih politika,"
ocenjuje ona.

Uroš Đurić kaže da su takve inicijative DSS-a zapravo ponovno uvođenje cenzora.

”Ako je to rešenje da mi sada treba da oporezujemo pevaljke ili rijaliti-šou i da na taj način finansiramo potrebe ovdašnje kulture onda je to, zaista, društvo koje treba da se raspadne. Mada, po meni je ovo društvo već u poslednjoj fazi raspada, ali ovo bi bilo jedno pravo zakucavanje”,
zaključuje Đurić.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:
Podgorica dočekala Zvijezdu Jutjuba Ekrema Jevrića