Dostupni linkovi

Podgorica dočekala zvijezdu Jutjuba Ekrema Jevrića


Ekrem Jevrić po dolasku u Podgoricu iz Njujorka, 11. jul 2010. Foto: Savo Prelević
Ekrem Jevrić po dolasku u Podgoricu iz Njujorka, 11. jul 2010. Foto: Savo Prelević
Ekrem Jevrić, porijeklom iz Plava, za kratko vrijeme postao je zvijezda You tube-a. Koliko su se spot i pjesma "Poso, kuća- kuća poso" dopali posjetiocima tog sajta svjedoči i gotovo 4 miliona posjeta.

Ekrem, koga je za svoju modnu kampanju angažovao i čuveni brend Dolče i Gabana, postao je internet fenomen.

Nakon njujorške tame iz spota "Kuća, pos'o, pos'o kuća" Ekrema Jevrića su na podgoričkom aerodromu u nedjelju dočekala svjetla kamera, blicevi fotoaparata, kao i brojni obožavaoci.

Dočekan je, kako i dolikuje zvijezdi Jutjuba, čiji je video spot pogledalo gotovo 4 miliona posjetilaca.

Nakon što je zahvalio fanovima, kolegi Puraševiću i predsjednici Udruženja estradnih umjetnika Renati Perazić, Ekrem je odmah prešao na posao i predložio da, dok je u Crnoj Gori, u Podgorici održi koncert za svoje obožavaoce.

"Vidim da ste dobra omladina i dobri ljudi Crnogorci. Ja sam doveo mog kolegu koji vrlo dobro zna da pjeva crnogorske pjesme. Napravićemo jedan koncert, ako može ikako, ako imate neku vezu za hotel Crna Gora, da tamo napravimo koncert ili nešto, šta znam,"
kazao je on.

Ekrem Jevrić po dolasku u Podgoricu, 11. jul 2010. Foto: Savo Prelević
You tube je proslavio Ekrema, ali za sada, kako kaže trenutno najpoznatiji Plavljanin, od toga "nema leba" i zarade.

Ipak nakon što je snimio spot za hit pjesmu "Poso kuća-kuća poso" Ekrem je dobio posao krojača za čuveni modni brend Dolče i Gabana

,,Ja sam sjedio tu na jedno mjesto, a oni su došli jedna ženska i muškarac i pitali me 'Jesi li ti Italijan'. Ja sam rekao da nijesam ali da živim blizu Italije.Oni kažu može li da se slikamo sa tobom i da se potpišeš i mi ćemo te zvati za 10 dana. Ja sam rekao da nema problema. Prošlo je 10 dana i oni su me zvali.Kažu - spremi se, dolazi auto po tеbe - i auto je došlo,"
priča Ekrem.

Sociološki fenomen

Ekrem Jevrić je postao sociološki fenomen koji je proizvod moći socijalnih mreža, u prvom redu interneta, kaže komunikolog Milica Kadić Aković.

"Slučaj Ekrema Jevrića nam govori koliko su jake socijalne mreže i koliko one od jednog anonimusa sa idejom problematičnog ukusa, mogu slobodno reći šund idejom, mogu napraviti zvijezdu. To nam govori i još jednu stvar, a to je da mi živimo u tzv. masovnom društvu gdje se trendovi ne uspostavljaju već se samo omasovljuju. To je veliki problem,"
smatra ona.
Slučaj Ekrema Jevrića nam govori koliko su jake socijalne mreže i koliko one od jednog anonimusa sa idejom problematičnog ukusa, mogu slobodno reći šund idejom, mogu napraviti zvijezdu, kaže Milica Kadić Aković.

Novinara Vuka Perovića pitali smo da li je Ekrem Jevrić proizvod moćnih medija, prije svih interneta ili činjenice da je treš muzika preživjela i nakon turbo folk 90-tih.

"Mislim da je Ekrem Jevrić kombinacija oba ta faktora. Pogotovu tih deset godina kada je narod i publika 90-tih bila spremna i voljna da sluša neke slične stvari i onda se sve to nastavilo u narednih 10 godina pa, moglo bi se reći da se čak spustilo na mnogo niži nivo i onda se pomjerila granica između mejnstrima i nekog treša. Tako se skoro desilo da je treš postao mejnstrim,"
kaže Perović.

Dok drugi govore zašto je on postao popularan i da li je njegova muzika treš ili mejnstrim, Ekrem ne haje mnogo već uživa u slavi koju je stekao. Da ga njegovi fanovi itekako obožavaju pokazali su i juče tražeći od njega da im zapjeva na uvce.

XS
SM
MD
LG