Dnevno@RSE: Ukrajinski obaveštajac kaže da Rusija može da vodi dugotrajni rat; Benzin u SAD prvi put pet dolara za galon

Sastanak predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela s predsednicima političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH, Brisel, 12. jun 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • U Briselu postignut dogovor o načelima za osiguranje funkcionalne BiH – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednici političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine postigli su na sastanku u Briselu politički dogovor o načelima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu, saopštio je Evropski savet.
  • Ukrajina uspostavlja koridore za izvoz žitarica – Ukrajina je uspostavila dve rute za izvoz žitarica kroz Poljsku i Rumunjsku kako bi sprečila globalnu prehrambenu krizu, izjavio je 12. juna zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitro Senik.
  • Stoltenberg poručio da NATO ozbiljno shvata zabrinutost Turske – Tursko blokiranje kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO-u možda neće biti rešeno do samita NATO-a krajem ovog meseca, izjavio je 12. juna generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. On je dodao da NATO "naporno radi" na rešavanju "legitimnih" pitanja koja je pokrenula Turska.

Balkan na RSE

Entitetski zakon, stroga granica za privrednike u BiH – Preduzetnik iz Banjaluke Zoran Janković odustao je od poslovanja na teritoriji Federacije BiH, nakon što je bio primoran da plati kaznu zbog rada bez odgovarajuće dozvole. Njegova firma, koja se bavi uslugama u oblasti zaštite na radu, poseduje licencu iz Republike Srpske, ali ta dozvola nije važila u Drvaru na teritoriji Federacije BiH. Sudski slučaj zbog poslovanja bez licence je bio pre desetak godina, ali situacija ni danas nije jednostavnija.

Srbija i u skladištenju gasa zavisna od Rusije, rešenje traži u Mađarskoj – Srbija je 10. juna potpisivanjem gasnog sporazuma sa Mađarskom obezbedila dodatni prostor za skladištenje gasa za predstojeću zimu. Na iznajmljivanje skladišta u susednoj Mađarskoj Srbija je primorana jer nema dovoljno svog prostora. Proširenje jedinog skladišta na teritoriji Srbije Banatski Dvor zvaničnici najavljuju godinama unazad, ali projekat nije završen. S druge strane, Srbija ne koristi ni ceo kapacitet svog skladišta, jer polovinu vlasništva drži ruski Gasprom.

Zdravstveni sistem u slučaju pobačaja ne funkcioniše, kažu udruženja u Hrvatskoj – Rasprava na saborskom Odboru za zdravstvo o prigovoru savesti lekara kod izvođenja abortusa nije napravila nikakav pomak u situaciji u kojoj 60 odsto ginekologa u hrvatskim javnom bolnicama odbija da obavi tu proceduru. Konzervativnu većinu učesnika 10. juna nije omela ni činjenica da su o uticaju Katoličke crkve na praksu pobačaja nedavno pisali svetski mediji.

Rat u Ukrajini

Rusija ima potencijal da vodi dugotrajni rat, upozorava ukrajinski vojni obaveštajac – Zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki upozorio je da je Ukrajina na ivici da izgubi istočni region Lugansk pošto ima manje oružja od Rusije, dok ukrajinskoj vojsci takođe ponestaje municije.

Zbog protivljenja ratu, ruskim muzičarima se otkazuju koncerti kod kuće – Ruska pop zvezda Filip Kirkorov nedavno je četiri dana nastupao u koncertnom prostoru u Kremlju, pred publikom od skoro 25.000 ljudi, uključujući članove ruske elite. Ovacije su nagovestile obećavajući početak onoga što je trebalo da bude jednogodišnja turneja po Rusiji. Međutim, nakon što je glavnu urednicu ruske državne televizije RT i sve one koji javno podržavaju invaziju Rusije na Ukrajinu, prozvao da potpiruju podele u zemlji, Kirkorov se suočio s pritiscima i već su otkazana dva njegova koncerta.

Maturantski ples na ruševinama škole u Harkivu – Dok srednjoškolci širom Evrope mesecima maštaju o maturskoj noći, kako da ostanu upamćeni i naprave originalne fotografije za što više "lajkova", desetak maturanata iz Harkiva je za scenografiju iskoristilo svoju, bombama uništenu, školu.

Svet

Cena benzina u SAD prešla prag od pet dolara po galonu – Novi rekordan rast cena benzina širom Sjedinjenih Američkih Država stvara dodatan pritisak na budžete miliona potrošača i privredu, povećavajući političke izazove administracije predsednika Džoa Bajdena uoči novembarskih izbora na sredini mandata, pišu svetski mediji.

Pogledajte video prilog o Avganistanki koja kaže da se ne boji da da život u borbi za prava žena i devojčica u zemlji pod vlašću talibana.

Za kraj izdvajamo Most Omera Karabega u kojem njegovi sagovornici – docent na Oksfordskom univerzitetu Dimitar Bečev i viši saradnik Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Veber – razgovaraju o namerama Rusije u Bosni i Hercegovini.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!