Dostupni linkovi

Rusija ima potencijal da vodi dugotrajni rat, upozorava ukrajinski vojni obaveštajac


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski više puta je upozorio da vojska njegove zemlje može da odgovori samo jednim artiljerijskim projektilom na svakih 10 koje ispali Rusija. (arhivska fotografija)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski više puta je upozorio da vojska njegove zemlje može da odgovori samo jednim artiljerijskim projektilom na svakih 10 koje ispali Rusija. (arhivska fotografija)

Piše: Aleksej Aleksandrov

Visoki ukrajinski obaveštajni zvaničnik upozorio je da je Ukrajina na ivici da izgubi istočni region Lugansk pošto ima manje oružja od Rusije, dok ukrajinskoj vojsci takođe ponestaje municije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Situacija je veoma teška jer Rusi imaju značajnu nadmoć u dostupnom oružju", kaže Vadim Skibicki, zamenik šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Rat u Ukrajini, koji je sada u četvrtom mesecu, prerastao je u artiljerijsku bitku za koju Skibicki kaže da iscrpljuje i ruske i ukrajinske snage, ali da Moskva i dalje ima prednost u zalihama oružja, dok se Kijev skoro potpuno oslanja na oružje i municiju koju dobija sa Zapada.

"Prema našim procenama, Rusija i dalje ima potencijal da vodi dugotrajni rat protiv Ukrajine", rekao je Skibicki u intervjuu za Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

"Prelazimo na NATO standarde, što je prvenstveno 155-milimetarski (artiljerijski sistem). Ali danas to još nije dovoljno da se potpuno uspori ofanzivni tempo ruskih oružanih snaga."

Ukrajinski branitelji istočnog grada pod ruskom artiljerijom 24/7
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Upozorenje i procena ukrajinske vojne obaveštajne službe usledili su nakon što je Kijev počeo otvorenije da govori o svojim neuspesima na bojnom polju u istočnom regionu Donbas gde u žestokim borbama u Sjeverodonjecku, strateški važnom gradu na liniji fronta u Luganskoj oblasti, ruske trupe polako napreduju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski više puta je upozorio da vojska njegove zemlje može da odgovori samo jednim artiljerijskim projektilom na svakih 10 koje ispali Rusija. Očekuje se da će Kijev zapadnim vladama izneti nove zahteve za oružje, municiju i odbrambenu opremu na sastanku s NATO-om u Briselu 15. juna.

Uprkos sankcijama i smanjenim kapacitetima Rusije, Skibicki kaže da Moskva i dalje može da održi trenutni tempo borbi bez potrebe da proizvodi novo oružje još najmanje godinu dana.

Mada Moskva nije uspela u svojim prvobitnim planovima, zbog čega je revidirala ratne ciljeve da bi koncentrisala svoje snage na istoku, Kremlj nije odustao od svog početnog cilja da zauzme ukrajinsku teritoriju, upozorio je on.

"Svi napori Rusije trenutno su usmereni na opkoljavanje naše vojne grupacije na istoku i pokušaj da se makar izvrši zadatak koji je Generalštab ruske vojske postavio sebi", rekao je Skibicki.

Vadim Skibicki iz ukrajinskog glavnog obaveštajnog direktorata.
Vadim Skibicki iz ukrajinskog glavnog obaveštajnog direktorata.

Kijev u tajnosti drži ukupan broj vojnika koje je izgubio, mada ukrajinski zvaničnici kažu da na liniji fronta svakog dana pogine između 100 i 200 vojnika.

Skibicki kaže da će Rusija, ako uspe da zauzme Sjeverodonjeck i grad Lisičansk koji se nalazi s druge strane reke Sjeverski Donjec, verovatno preusmeriti svoje napore na jug Ukrajine oko gradova kao što su Zaporožje i Herson, gde njene snage već utvrđuju pozicije.

"Glavni ciljevi te takozvane 'specijalne vojne operacije' još nisu ostvareni", rekao je Skibicki. "Dakle, (ruski predsednik Vladimir) Putin će nastaviti rat protiv naše zemlje."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG