Dostupni linkovi

Stoltenberg poručio da NATO ozbiljno shvaća zabrinutost Turske


Generalni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg, 25. maj 2022
Generalni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg, 25. maj 2022

Tursko blokiranje kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO-u možda neće biti riješeno do samita NATO-a krajem ovog mjeseca, izjavio je 12. juna generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Rekao je kako NATO "naporno radi" na rješavanju "legitimnih" pitanja koja je pokrenula Turska.

Stoltenberg je ranije tvrdio da će Švedska i Finska u NATO-u biti dočekane "raširenih ruku".

No, Ankara ove zemlje optužuje da pružaju utočište Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i njezini zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom.

Stoltenberg je ranije ovog mjeseca rekao da mu je namjera da se ovo pitanje riješi prije sastanka u Madridu koji bi trebao početi 28. juna.

"Želio bih vidjeti da se ovo riješi što je prije moguće. Međutim, samit u Madridu nikada nije bio krajnji rok", rekao je Stoltenberg u nedjelju na konferenciji za novinare tokom posjete Finskoj.

Stoltenberg je na konferenciji za medije s finskim predsjednikom Saulijom Niinistom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turska te da njezinu zabrinutost, kao važne članice tog saveza, treba shvatiti ozbiljno.

"Riječ je o terorizmu, o izvozu oružja. Također, Turska je važan saveznik sa strateškim geografskim položajem", naglasio je.

Švedska i Finska su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u prošlog mjeseca kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. No, njihove kandidature naišle su na otpor Turske, koja ih je optužila da podržavaju kurdske militante.

Svaki dogovor o članstvu u NATO-u mora jednoglasno odobriti svih 30 članica tog saveza.

XS
SM
MD
LG