Đokovićeva viza važeća, rizik deportacije ostaje

Ovaj snimak preuzet sa AFP TV prikazuje osobu za koju se veruje da je teniser Srbije Novak Đoković (desno) u automobilu kako napušta imigrantski pritvorski centar u kojem je boravio u Melburnu, 10. januar 2022.

Sud u Australiji je odlučio da prvi teniser sveta Novak Đoković bude pušten na slobodu, da je njegova viza sada važeća i da može da uđe u Australiju.

Sud je na taj način opovrgao odluku australijskih vlasti kojom je Đokoviću bila ukinuta viza jer nije vakcinisan protiv korona virusa. Đoković je dobio vizu na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinacije. To izuzeće odobrile su mu dve nezavisne komisije.

Još, međutim, nije sigurno da će Đoković igrati na Australian Openu koji počinje 17. januara, jer vlada može ponovo da pokuša da ukine vizu.

Naime, sada australijski ministar za imigraciju Aleks Houk (Alex Hawke) razmatra da li da ukine vizu teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću.


„Nakon današnje odluke suda ostaje u diskrecionom pravu ministra za imigraciju da razmotri ukidanje vize gospodina Đokovića“, rekao je portparol u prvom komentaru iz kabineta ministra nakon što je sud poništio ranije ukidanje vize.

„Ministar trenutno razmatra to pitanje i proces je u toku", naveo je neimenovani portparol ministarstva za imigracije, preneo je Rojters.

Mediji su spekulisali da bi Houk morao da donese takvu odluku u roku od četiri sata. Rok od četiri sata je relevantan samo ako je vlada odlučila da ponovo pritvori Đokovića radi ispitivanja, što se nije dogodilo.

Ne postoji vremensko ograničenje za Houkovo ovlašćenje da poništi vizu, on to može da učini kad se uveri da postoji osnova za to i da je to u javnom interesu, naveo je Gardijan.

Prema australijskom zakonu o imigraciji, prema članu 133C ministar može da se odluči za poništavanje vize u ovom slučaju ako postoji osnov navodne pretnje po javno zdravlje i u slučaju da postoji javni interes da viza bude ukinuta.

Sudija je izjavio da ne bi voleo da vlasti idu protivno njegovoj odluci, ali je napomenuo da bi, ukoliko ministar donese takvu odluku, Đoković mogao dobiti tri godine zabrane ulaska u Australiju.

Sudija Entoni Keli (Anthony Kelly) je nakon saslušanja presudio da se Đokovićev nalog za ukidanje vize odmah "poništi", nakon što je utvrdio nerazumnost u tome kako je granični službenik doneo odluku o ukidanju vize.

Nakon što je zadržan prvo na aerodromu, a potom i u hotelu imigrantskog pritvorskog centra u Melburnu, Novak Đoković bio je na saslušanju tokom kojeg je njegov tim pokušao da preokrene odluku o ukidanju vize za Australiju.

AFP TV je 10. januara prikazala snimak automobila u kome se, kako se veruje, nalazi Đoković kako napušta imigracioni centar u Melburnu u kojem se nalazio od 5. janura.

Đoković je, kako se veruje, bio u kancelariji svojih advokata tokom sudske rasprave.

Automobil koji napušta imigracioni centar u Melburnu, veruje se da je osoba pozadi desno teniser Srbije Novak Đoković. Snimak je preuzet sa AFPTV. 10. januar 2022.

Đoković je dobio sudski spor, samo nekoliko sati nakon što su njegovi advokati izašli na raspravu pred sud.

Sud je napravio podužu pauzu nakon što su vladini advokati izneli svoje stavove.

"Sada je jasno da je to odlaganje bilo zapravo vreme tokom kojeg je vlada povukla svoj slučaj", naveo je BBC.

Novak Đoković je 10. januara započeo 355. nedelju na prvom mestu ATP liste. Trenutno ima 2.000 bodova više od drugoplasiranog Danila Medvedeva iz Rusije.

Australian Open je osvojio devet puta, uključujući poslednja tri takmičenja, ali njegove nade da će odbraniti titulu i osvojiti rekordnu 21. grend slem titulu i dalje vise o koncu, piše AFP.

Tok saslušanja

Saslušanje koje je počelo iza ponoći po srednjeevropskom vremenu održano je na daljinu, odnosno samo sudija se nalazio u prostoriji dok su se ostali obratili putem video linka.

Đokovićevi avokati naveli su da zvaničnici na granici nisu dali valjano obaveštenje o vladinim namerama da ukine vizu Đokoviću, jer Zakon o migracijama zahteva od zvaničnika da daju odgovarajuće obaveštenje i vreme da ljudi odgovore.

Đokovićev advokat Nik Vud (Nick Wood) rekao je tokom izlaganja kako je putnu deklaraciju tenisera popunio njegov agent pre dolaska u Australiju.

U zahtevu za vakcinacijom, Vud je rekao da je Đoković naveo da ne može biti vakcinisan iz zdravstvenih razloga. Kada je od njega zatraženo da pruži dokaz, Đoković je dao dokument o izuzeću kojeg je dobio od Tennis Australia.

Đoković je vrlo brzo dobio spor pred sudom zbog ukidanja vize (na fotografiji Đoković tokom Australia Opena 2014. godine)

Sudija Keli rekao je kako su profesori i kvalifikovani lekari pružili podnosiocu zahteva medicinsko izuzeće. “Šta je ovaj čovek više mogao da uradi”, pitao je sudija.

Objavljeni transkripti razgovora Đokovića i granične policije Australije

Nakon što je Federalni sud u Melburnu poništio odluku Vlade Australije o ukidanju vize prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću, objavljeni su transkripti njegovih razgovora sa graničnom policijom.

Đoković je u sredu uveče, 5. janura, po lokalnom vremenu doputovao u Melburn.

Na pitanje granične policije koji je razlog njegovog dolaska u Australiju, rekao je da je "profesionalni teniser" i da je glavni razlog dolaska učešće na Australijan openu.

Đoković je na pitanje da li je vakcinisan protiv korona virusa, odgovorio da nije.

On je naveo da je dva puta bio zaražen korona virusom, u junu 2020. i 16. decembra 2021. godine, što potvrđuje test urađen na beogradskom Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", koji je takođe objavljen.

Đokoviću su iz granične policije rekli da mu viza nije odobrena, kao i da ima 20 minuta za dodatne argumente.

"Dakle, dajete mi zakonskih 20 minuta da pokušam da pružim dodatne informacije koje nemam? U četiri sata ujutru? Mislim, doveli ste me u veoma nezgodnu situaciju u kojoj u četiri ujutru ne mogu da pozovem predsednika Teniskog saveza Australije, ne mogu da stupim u kontakt sa bilo kim iz vlade Viktorije preko Teniske federacije", rekao je Đoković.

On je dodao da je sve što je zatraženo od dokumentacije priložio prilikom dolaska.

"I ne bih sedeo ovde ispred vas da nisam poštovao sva pravila i propise koje je postavila vaša vlada. Tako da ja ne znam šta ovo znači... meni je to malo šokantno, da mi dajete obaveštenje o ukidanju vize, na osnovu čega?", pitao je Đoković.

Ben Rothenberg, novinar Njujork tajmsa objavio je 10. januara na Tviteru PCR test koji je Đoković predao sudu, a na kome se vidi da je 16. decembra bio pozitivan na COVID-19.

Potvrdu o rezultatu testiranja je Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ izdao 16. decembra u 20.19 časova.

„To znači da su sve te slike Đokovića bez maske sa decom 17. decembra došle nakon njegovog pozitivnog rezultata na COVID“, napisao je Rothenberg na Tviteru.

On je takođe objavio i Đokovićev PCR test od 22. decembra koji je bio negativan.

Nije bilo prethodnih objava o Đokovićevoj COVID infekciji, koja je potvrđena na osnovu PCR testa rađenog 16. decembra.

Teniski savez Beograda objavio je 17. decembra da je Đoković tog dana uručio pehare i priznanja mladim teniskim laureatima. Nije poznato da li je Đoković znao za rezultate testa u tom trenutku.

Reakcije nakon odluke suda

Među srpsko-australijskom zajednicom ispred suda vladalo je veselje kada je objavljena presuda.

Oko 100 Đokovićevih pristalica nalazili su se ispred zgrade federalnog suda u Melbournu tokom saslušanja. Oni su pre toga dane provodili ispred hotela u kojem je, kako se verovalo, Đoković boravio tokom zadržavanja.

Đokovićeve pristalice ispred Federalnog suda u Melbournu

Španski teniser Rafael Nadal rekao je da želi puno sreće Novaku Đokoviću.

„Bilo da se slažem sa Đokovićem ili ne u nekim stvarima, pravda je progovorila i rekla da ima pravo da učestvuje na Australijan openu i to bi bila najispravnija odluka, ako je tako rešeno", rekao je Nadal za španski radio Onda Cero.

„Na ličnom nivou, više bih voleo da nije igrao (smeh)... Sve je mnogo bolje kada se najbolji igrači na terenu takmiče", dodao je Nadal.

Nadal je još jednom podržao vakcinaciju protiv zarazne bolesti COVID-19.

"Najvažnije institucije u svetu kažu da je vakcina način da se zaustavi ova pandemija i katastrofa koju živimo poslednjih 20 meseci", poručio je Nadal.

Nekadašnji direktor Australian opena Pol Meknemi (Mcnamee) poručuio je: „Hajde da poštujemo odluku suda i pređemo na drugi sud gde se igra sport“.

Bivši premijer Australije Kevin Rad (Rudd) rekao je da je premijer Skot Morison (Scott Morrison) izgubio slučaj protiv Đokovića.

„Potpuna nekompetentnost! Kao i za sve ostalo. Ako ga ozbiljno nisu hteli, zašto su mu, zaboga, dali vizu?“, naveo je Rad, kako prenosi Rojters.

Đokovićev bivši trener Nikola Niki Pilić izjavio je da je čitavo ovo iskušenje bilo nepotrebno.

„Tenis Australija i lekari su mu dali zeleno svetlo da igra na turniru i tada je ušla politika. Ako bi mu sada ukinuli vizu, verujem da bi se to loše odrazilo na Australiju“, naveo je Pilić.

On je rekao da je teško osvojiti Australijan open pod najboljim okolnostima, ali da je Đoković šampion.

„Ne mogu da kažem kakve su mu šanse nakon onoga što je izdržao, ali sam siguran da će biti srećan što će samo izaći na teren i početi da se priprema za turnir“, ocenio je Pilić.

Teniserov tim tražio je da se Đokoviću dozvoli ostanak u zemlji kako bi igrao na Australian Openu jer je nedavno bio zaražen korona virusom, kako su pokazali raniji sudski spisi. Informacije o njegovoj vakcinaciji nisu bile poznate ranije, no kako je BBC preneo, sudski dokumenti pokazuju da nije vakcinisan protiv korona virusa.

Sadržaj dokumenata

Kako je navedeno u sudskim dokumentima objavljenim u subotu, Đokovićevi advokati su naveli da mu je odobrena privremena viza za ulazak u zemlju i „medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-a“ od strane Teniskog saveza Australije zbog nedavne zaraze korona virusom.

U dokumentima se navodi da je u potvrdi o izuzeću zabeleženo da 14 dana nakon pozitivnog testa u decembru, igrač „nije imao temperaturu ili respiratorne simptome zbog COVID-19 u poslednja 72 sata“.

Pročitajte i ovo: Advokati: Đoković izuzet od vakcinacije jer je bio zaražen korona virusom u decembru

Australijska vlada je na tvrdnje da je ulaz Đokoviću bio osiguran na osnovu medicinskog izuzeća, prema sudskim dokumentima objavljenim u nedelju uzvratila da nijedan stranac nema “zagarantovano pravo da uđe u zemlju”, piše Reuters.

“Ne postoji garancija ulaska nedržavljanina u Australiju. Postoje kriterijumi i uslovi za ulazak i razlozi za odbijanje ili ukidanje vize”, navodi vlada u dokumentu objavljenom pred saslušanje.

Australisjka vlada kaže da je njihovo zdravstveno odeljenje obavestilo organizatore turnira Tennis Australia u novemmbru da nedavna zaraza korona virusom nije dovoljan razlog za izuzeće, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama.

Međutim, u Đokovićevoj tužbi se navodi da mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova pisalo ovog meseca da je ispunio uslove za ulazak u zemlju.

Granične službe Australije takođe su potvrdile da Đoković nije imao uspunjene uslove za ulazak u zemlju, a premijer ove zemlje Scott Morrison rekao je da “niko nije iznad pravila”.

Kako je ranije saopšteno imao je medicinsko izuzeće kako bi mogao igrati na turniru.

Prema federalnom sistemu Australije, države i teritorije mogu da izdaju izuzeća od zahteva za obaveznom vakcinacijom kako bi osobe mogle da uđu u njihovu teritoriju. Međutim, savezna vlada kontroliše međunarodne granice i može osporiti takva izuzeća.

Đoković se nadao da će osvojiti svoj dvadeset i prvi Grand Slam turnir desetom pobedom na Australian Openu koji počinje 17. januara. Umesto toga zadržan je u hotelu u kojem se nalaze tražioci azila, a njegov tim pokrenuo je žalbu pred federalnim sudom zbog ukidanja vize.

Pročitajte i ovo: Australija ukinula vizu, Đokoviću prijeti deportacija

Izvršni direktor Tennis Australia Craig Tiley rekao je da je njegova organizacija mjesecima razgovarala sa saveznim i državnim zvaničnicima kako bi osigurali siguran prolaz igrača.

“Primarno zato što stalno ima (toliko) kontradiktornih informacija, svake sedmice smo razgovarali s Ministarstvom unutrašnjih poslova, razgovarali smo sa svim delovima vlade da osiguramo da... radimo pravu stvar i (pratimo) pravi proces sa ovim izuzecima", rekao je Tiley za televiziju Channel Nine.

“Kontradiktorne informacije koje smo dobili su bile zbog promenjivog okruženja. Nalazimo se u izazovnom okruženju."

Pročitajte i ovo: Kako je NBA liga riješila slučaj sličan Novaku Đokoviću

Ministar finansija Simon Birmingham je rekao da postoji “jasna razlika između viza i uslova za ulazak” i “uslovi za ulazak su iznad uslova za vizu”.

Češka teniserka Renata Voracova koja je bila zadržana u istom hotelu kao i Đoković i kojoj je ukinuta viza zbog problema sa izuzećem od vakcine, napustila je zemlju ne dovodeći u pitanje svoj status, saopštilo je češko ministarstvo vanjskih poslova.

Đoković je ranije izražavao stavove protivne vakcinaciji.

"Lično sam protiv vakcinisanja i ne bih želeo da me neko prisiljava na vakcinu da bih mogao da putujem," rekao je Đoković prošlog aprila.

U junu 2020. godine testiran je pozitivno na korona virus.

Australian Open, turnir na kojem je Đoković trebao pokušati osvojiti desetu titulu počinje 17. januara.

Đoković je ukupno osvojio 20 Grand Slam turnira. Trenutno je najbolji teniser sveta, a od nagrada je zaradio 155 miliona dolara.

Vaš browser nepodržava HTML5

Australijanci ljuti zbog Đokovićevog izuzeća

Izvor: Reuters, BBC, The Guardian